Netflix Cannes Film Festivali'ne Geri Dönecek mi?

12.10.2018 00:14
Netflix Cannes Film Festivali'ne Geri Dönecek mi?

Netfix ve Cannes Film Festivali arasında buzlar eriyor gibi görünüyor. Daha önce Netflix filmlerini festival bünyesine almayacağını duyuran Cannes Film Festivali yöneticisi Thierry Fremaux, filmlerin festival kapsamında gösterimi için bir çözüm yolu aradıklarını söyledi.


2017 senesinde Netflix filmi Okja'nın neden olduğu sansasyon, sinema camiasını ikiye bölmüş ve Netflix ile Cannes Film Festivali'nin yollarını kesin bir şekilde ayırmıştı. Festivalde Altın Palmiye için yarışan Okja, katılımcılar tarafından eleştirilmiş ve Netflix'in atılımının geleneksel sinemaya hakaret olduğu söylenmişti. Filmin Palais de Festival'de gerçekleşen gösteriminin yuhalamayla başladığını da söylemeden geçmeyelim. Bu tantana ise Okja'nın kötü bir film olmasından değil, Fransa'da gösterime girmeyecek olmasından kaynaklanıyordu. Filmi izlemek isteyenler para ödeyerek Netflix'e üye olmak zorundaydı ve bu durum da sinema işletmecilerinin hiç hoşuna gitmiyordu. 

 

Festival yöneticisi Fremaux, yaşanan tatsızlıkların ardından Netflix filmlerinin bir daha Altın Palmiye için yarışamaycağını duyurmuştu. “Geçtiğimiz yıl festivale kabul ettiğimiz Okja ve The Meyerowitz Stories filmlerinin sinemalarda da gösterime girmesi için Netflix’i ikna edebileceğimi sanıyordum ancak yanılmışım. Bu teklifi reddettiler.” diyen Fremaux, bundan sonra festivale kabul edilecek tüm filmlerin Fransız sinemalarında yayınlanma zorunluluğuna sahip olacağını söylemişti. Bu yaşananların üzerinden bir yılı aşkın süre geçti ve köprülerin altından çok sular aktı. 2018 senesi Fremaux ve Netflix'i bir kez daha yan yana getirdi. Ama bu sefer daha yapıcı bir yaklaşımla...

 

Netflix'in yeni Alfonso Cuarón filmi Roma, Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülü kazandı. Sinema filmlerinde daha zayıf kalan yayın devinin böylesi bir başarı elde etmesi Cannes yetkililerini düşündürmüş olacak ki, Fremaux Netflix başkanı Ted Sarandos'la bir araya gelerek Netflix filmlerinin Cannes'da yer almaları için görüşme yapmış. Fremaux'nun yaptığı ilk teklif filmleri yarışma dışı göstermek olmuştu ancak Netflix cephesi bunu bir prestij kaybı olarak gördüğünden bu çözüme yanaşmamıştı. Diğer yandan ise Cannes'ın yarışma filmleri, Fransa'da vizyona girmek ön koşuluyla festivalde yer alabiliyorlar. Yani Netflix filmleri şu an için tam anlamıyla arafta kaldı. Bir tarafta festivale yalnızca yarışmaya katılabileceklerse döneceklerini söyleyen Sarandos, diğer tarafta ise sinemalarda gösterime girmeyecek Netflix filmlerini yarışmada da istemeyen Fransız sinema sahipleri... Peki bu çekişmeyi kim kazanır dersiniz? Fremaux konuyla ilgili verdiği röportajda "Çok ilginç bir dönemden geçiyoruz, sinema tarihinin yeni bir dönemi bu. Fransa’daki sinema sahipleri, Netflix’in yarattığı bu yeni dünyada haklı olarak kendilerini güçsüz hissediyorlar. Ancak festival yöneticisi olarak Netflix’in filmlerini gösterecek durumda olamamak da kendi kalemize gol atmaktan başka bir şey değil.” açıklamasını yapıyor.

 

Netflix'in pek de zorlanmadan bu işin içinden sıyrılabileceği öngörülüyor. Öncelikle, yayın platformu 2019 için de sağlam bir programla geliyor. Yeni filmler arasında Martin Scorsese‘nin merakla beklenen The Irishman filmi de var. Filmin prodüksiyonunun tamamlanmasının ardından uluslararası pek çok festivalin ilk gösterimini yapmak için çekişme yaşayacağı ve Cannes'ın da bu festivallerden biri olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Fremaux, Scorsese'nin 1976 yılında Taxi Driver ise Altın Palmiye kazandığı için Cannes'da yarışmaya pek hevesli olmadığını düşünse de, Oscarlı yönetmen Croisette'in cazibesinden uzak duramayabilir... Bir diğer düşünce ise Netflix'in zaten bazı filmlerini sinemalarda sınırlı olarak gösterime sokmaya başlaması. Bu uygulama Cannes'da yarışacak filmler için de geçerli kılınabilir. Platform Roma filmi için de, "önce sınırlı olarak sinemalarda gösterim, ardından ise platform üzerinden dünya genelinde yayın" şeklinde bir yol haritası çizmişti. Netflix ve Cannes cephesi şimdilik bir mutabakata varabilmiş değil. Ancak en azından ortak bir noktada buluşabilmek için atılan adımlar, bu meselenin yakın zamanda çözülebileceğini işaret ediyor.