Engelsiz Filmler Festivali, Ankara'da

15.10.2018 15:47

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da başlayıp yolculuğuna Eskişehir’de devam eden Engelsiz Filmler Festivali, son durağı Ankara’da sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen Festival, 17-21 Ekim tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da sinemaseverleri ağırlayacak.

Programında yer alan tüm film ve yan etkinlikleri görme ve işitme engelli bireylerin erişimine uygun olarak, ortopedik engelli bireyler için erişilebilir mekanlarda sunan Festival’in Ankara programında toplam 38 film, "Engelsiz Yarışma", "Türkiye Sineması", "Dünyadan", "Engel Tanımayan Filmler", "Uzun Lafın Kısası", "Çocuklar İçin", "Sinema Tarihinden", "Zebra" ve “Otizm Dostu Gösterim” olmak üzere 9 ayrı bölümde gösterilecek.

Engelsiz Yarışma’da Bu Yıl

2017 yılının ses getiren yerli yapımlarından derlenen Engelsiz Yarışma’da bu yıl Pelin Esmer’in “İşe Yarar Bir Şey”, Emre Erdoğdu’nun “Kar”, Tolga Karaçelik’in “Kelebekler”, Ümit Ünal’ın “Sofra Sırları”, Tayfun Pirselimoğlu’nun “Yol Kenarı” filmleri yer alıyor.

Beyazperde’nin değerli isimleri Nursel Köse, Ramin Matin, Murat Özer ile seyirciler tarafından belirlenen Engelsiz Yarışma ödülleri, 20 Ekim Cumartesi saat 19:30’da Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek Ödül Töreni’nde sahiplerini bulacak.

Kültürel Hayata Eşit Katılım Paneli

Festival programında yer alan Zebra başlıklı kısa film seçkisinin gösteriminin ardından seçkiyi hazırlayan Klappe Auf! Kısa Film Festivali ve Oska Bright Film Festivali’nin temsilcilerinin katılımıyla Türkiye, İngiltere ve Almanya’daki film festivallerinde erişimin nasıl tanımlandığı üzerinden kültürel hayata katılım konusunu tartışmaya açacak bir panel gerçekleşecek.

Engelsiz Filmler Festivali program koordinatörü Ezgi Yalınalp’in moderatörlüğünde gerçekleşecek panele; İngiltere’den Oska Bright Film Festivali yönetmeni Becky Bruzas, Oska Bright Film Festivali yapımcısı Lizzie Banks, Oska Bright Film Festivali yaratıcı yapımcısı David Parker, Hamburg’dan Klappe Auf! Kısa Film Festivali yönetmeni Andreas Grützner ve Klappe Auf! Kısa Film Festivali yardımcı yönetmeni Katrin Mersmann konuşmacı olarak katılacak. Etkinlik, British Council iş birliğiyle, Kültür ve Sanat Alanında Kadın ve Liderlik Programı kapsamında düzenleniyor.

Sanal Gerçeklik Deneyimi Festival’de

17-21 Ekim tarihlerinde Ankara’da gerçekleşecek Festival, üç farklı Sanal Gerçeklik Deneyimini de seyircilerle buluşturuyor. Otizmli Layla’nın dünyayı nasıl algıladığına tanıklık etmek için “Parti VR”; tekerlekli sandalye ile buz pateni yapan Maxim Kiselev’in yaşadıklarını deneyimlemek için “VRBecerisi: Maxim Kiselev” ve bizleri ME (kronik yorgunluk sendromu) hastalığı hakkında bir yolculuğa çıkaracak “Altüst” adlı sanal gerçeklik deneyimleri, Festival mekanlarının fuaye alanlarında takip edilebilecek.

Çocuklar İçin Otizm Dostu Gösterim

Engelsiz Filmler Festivali’nin programındaki bir diğer bölüm ise otizm spektrum bozukluğu bulunan çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmelerine imkan veren Otizm Dostu Gösterim. Bu özel gösterim kapsamında “Orman Çetesi” adlı animasyon film seyircilerle buluşacak. Ormanda yaşayan canlıların, ormanı yok etmek isteyen Koala Igor’a karşı mücadelesini anlatan film, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak gösterilecek ve seyircilerin salonda istedikleri gibi hareket etmeleri mümkün olacak.

Tüm Gösterim ve Etkinlikler Ücretsiz

Her sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini ücretsiz olarak seyircilere sunan Engelsiz Filmler Festivali, Puruli Kültür Sanat tarafından, TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Açık Toplum Vakfı ana desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Engelsiz Filmler Festivali hakkında ayrıntılı bilgiye www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir; Festival’in Facebook, Instagram ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.