Uluslararası "1001 Belgesel Film Festivali" İstanbul'da

15.08.2007 13:32
Uluslararası

3-7 Ekim tarihleri arasında “onuncu”su düzenlenecek olan Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali yine İstanbul’da gerçekleştirilecek. Dokuz yıldan bu yana festival; İstanbul’da, aynı anda iki kıtada birden düzenlenen tek festival olarak, Türkiye’den ve dünyadan yüzlerce belgesel filme ev sahipliği yaptı ve çok sayıda belgeselciyi ve belgesel kuramcısını seyirciyle buluşturdu. 

1997 yılından bu yana geçen 9 yılda festival, 877 filme ev sahipliği yaptı; dünyanın 51 ülkesinden, yüzlerce belgeselciyi ağırladı. 2006’da ise 30 ülkeden 31 yerli, 92 yabancı toplam 123 belgesel film yer aldı.

Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali yarışmasız olmasına rağmen  festivale katılacak filmler, ilkesel olarak toplu izlemeyle, tartışarak karar alan geniş katılımlı seçiciler komitesi tarafından belirlenir. Bu seçim filmlerin güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları, insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları; farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları gibi temel ölçütleri çerçevesinde yapılır.

1997-2006 yılları arası Festivale Katılan Ülkeler :


A.B.D., Almanya, Arjantin, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Çin, Danimarka, Ermenistan, Filistin, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İskoçya, İspanya, İsrail, İsveç, İran, İrlanda, İtalya, Japonya, Kanada, Kazakistan, Kırgızistan, Küba, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Slovenya, Sırbistan, Şili, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Venezüella, Yeni Zelanda, Yugoslavya, Yunanistan

2006 yılında ağırlananan festival konukları:


Muhammed Bakri-Filistin
Arto Halonen-Finlandiya
Frederik Gertten-İsveç
Jean-Pierre Krief-Fransa
Christopher Boeckel-Almanya
Elizabeth Koneska-Makedonya
Sam Pollard-ABD

1997-2006 yılları arası gösterim mekanları ise:

Atatürk Kültür Merkezi (AKM)
Barış Manço Kültür Merkezi
Belgesel Evi Cep Sineması
Bilgi Üniversitesi
Evrensel Müzik Merkezi
Feriye Sineması
Fotografevi
Fransız Kültür Merkezi
Goethe Enstitüsü
GS Üniversitesi
İtalyan Kültür Merkezi
Mimar Sinan Üniversitesi
Mimar Sinan Güzel Sanat Üniversitesi Sinema Televizyon Merkezi
Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Türsak
Yapı Kredi Kültür Merkezi
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
Yunanistan Konsolosluğu Salonu