Milyoner: Duygu Aforozu; Köpekler ve Para . Sokak

27.02.2009 11:17

Kenar Mahalle : Şehrin merkezinden uzak ve çoğu kültürsüz , görgüsüz ve fakir halkın oturduğu semt , kenar semt.

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nün 2005 baskısı , İngilizce’deki “slum” kelimesinin karşılığı olan “kenar mahalle” nin anlamını yukarıdaki şekilde veriyor. Danny Boyle’un filmi de mevzuumuzla yakından alakalı olan kenar mahallelerin birinde yaşayan bir “köpek”! in milyoner olma serüvenini anlatıyor. Yaşadığımız zamanda insanların birbirlerini tamamıyla maddi sınıflandırma ile değerlendirdiğini göz önüne alırsak “köpek” kelimesinin duruşunu da az çok anlarız.

Anlam çözümlemesine geçmeden önce kesinlikle atlamadan geçmemem gereken bir husus var. ”Slumdog Millionaire” konusu ne kadar sıra dışı olsa da gayet klasik bir başarı hikâyesi. Çok güzel , kaliteli , içten bir yapım ve fakat sekiz Oscar alacak kadar abartılacak bir film değil. Aslında filmin duruşu ile Oscar’ın duruşunu karşılaştırarak varıyorum bu yargıya. Ödülsüz kalmanın daha çok yakışacağı bir film(di) “Slumdog Millionaire”…

////

Bilgin der ki : “ … hayatınızda hayale yer olsun , elzem duygulara ve bunları yansıtma imkanınız olduğu bir aynaya…” . Aynaların paramparça olduğu bir yer . Kirli ve görgüsüz çocuklar. Her şeye rağmen çocuklar.

Yarışmada büyük ödüle uzanan Cemal Malik’in olanaksız olarak ithaf edilen başarısı. Kirli bir travma ve zorluğun , emekletmeye mahkum eden tiz sesleri.

Çocuğun annesini kaybetmesi. Bir daha hiç bulamayacağını bildiği halde kaybetmesi. Kaybetmeye mahkum edilmesi. Tanrı:bir elinde yay.Tanrılar…

Cemal Malik , kenar mahalle köpeğidir.Zaten milyoner olmayı da istememektedir.

Çocuğun aşık olması : yağmurun zulüm gibi yağdığı bir gece . “LATİKA”

Cemal Malik , yaşadığı ülkenin standart ! hayatındaki hiçbir mefhuma alışık değildir. Parıltısız dünyadır karşısındaki , çoğu kez sert ve zalim.

Çocuğun, iyilik pazarlayan kötü niyetlilerle mücadele etmesi. Dilencilikten kaçması, Latika’dan zorla uzaklaşması, büyümeler, abinin ihaneti, Latika, girdaplar, pariteler. Amerikan insanını gereksiz şekilde övmeye kalkışan yönetmenin kifayetsizliği, anlamsızlığı.

Gülersiniz ya da gülmezsiniz acı çekiyorum. Param olsa da kendimi kötü hissediyorum, olmasa da.

Latika: altı harf
DEĞİL.

Cemal Malik’in alınyazısı. Kader…
Aşkın dili tektir .Aşk , kişiden kişiye değişmez.
Aşk: üç harf
DEĞİL.

////

“Milyoner” isminden daha çok “Sokak Köpeği” ismini yakıştırdığım bu film, fazlasıyla izlenmeye layık. Fakat kesinlikle Oscar’da sekiz dalda ödüle kavuştuğu için değil. Aksine; ödülün, kırmızı halıdakilerin, kırmızı halının çok çok dışında kaldığı için. Sınıflar arası o uçsuz farkı anlatan ve ödülsüzlüğe hayli yakışan bir film(di): Slumdog Millionaire.

Sözü, acının kutsallığını etkileyici bir biçimde dile getiren şair Alper Gencer’in dizelerine emanet ediyorum.

“senin ne güzel kamburun var onu al yanına”

Vesselam…