Senenin En Güçlü Adayları 'En İyi Film Müziği' ve 'En İyi Özgün Şarkı' Dallarında Oscar Yarışına Veda Etti

13.12.2018 12:55
Senenin En Güçlü Adayları 'En İyi Film Müziği' ve 'En İyi Özgün Şarkı' Dallarında Oscar Yarışına Veda Etti

Akademi Ödülleri'nin En İyi Film Müziği ve En İyi Özgün Şarkı kategorileri için ilk tur elemeleri sona erdi. Senenin bu dallarda en güçlü adayları olarak görülen dört filmi ise ilk etapta diskalifiye edildi. “Solo: A Star Wars Story”, “Green Book”, “Mandy” ve “The Other Side of the Wind” için Oscar yarışına veda vakti!


150'den fazla adayın yarıştığı En İyi Film Müziği ve En İyi Özgün Şarkı kategorilerinin ilk tur elemesi, 300'den fazla müzik otoritesi tarafından Akademi'nin websitesi üzerinden gerçekleştirilen oylamayla yapıldı. Ancak adaylık için en güçlü isimler olarak görülen dört film çeşitli gerekçelerle diskalifiye edildi. Bunlardan en trajik olan muhtemelen “Solo: A Star Wars Story”nin elenmesi oldu. John Williams'ın ana temasından yola çıkarak John Powell tarafından bestelenen müzikleri ile çok konuşulan ve Oscar adaylığına kesin gözüyle bakılan Solo, son başvuru tarihi olan 15 Kasım'ı kaçırdığı için aday olamadı. Kimilerine göre Disney yetkilileri filmin başvurusunu yapmayı unuttu, kimilerine göre ise başka engeller çıktı. Gerekçe her ne olursa olsun, Disney cephesi şimdiden Oscar yarışına kaybederek başladı.
 
 
Senenin bir diğer çok konuşulan filmi “Green Book”un orijinal müziklerini yapan Kris Bowers, kendi müziklerinin yanı sıra Don Shirley'nin piyano düzenlemelerini de kullandığı için ön koşul olan "orijinal" olma kıstasını çiğnemiş oldu ve diskalifiye edildi. Nicolas Cage’in başrolünde olduğu ve müzikleri geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden İzlandalı besteci Jóhann Jóhannsson’ın imzasını taşıyan intikam-gerilim filmi “Mandy” diskalifiye bile olamadı. Film gösterime girmeden müziklerin dijital olarak yayınlanması Akademi'nin kurallarında aykırı olduğu için "Mandy" ilk etaba giremedi.
 
 
Gelelim üç kere Oscar adayı olan Fransız besteci Michel Legrand'ın Orson Welles'in seneler sonra tamamlanan “The Other Side of the Wind” filmi için yaptığı orijinal müziklere... Legrand da ilk etabın diskalifiye edilen isimlerinden oldu çünkü filmde arka planda duyulan müzikler Legrand tarafından yapılmamış. Legrand, film için iki saate yakın süren müzikler bestelese de kurguda bestelerinin sadece 40 dakikalık bir kısmı kullanılmış. Buna karşılık filmde kullanılan 60 dakikalık müzik ise lisanslı ve önceden bestelenmiş. Müzik kategorilerinin ilk etap oylamaları 11 Aralık itibariyle sona erdi. Bu etabın kazananları Akademi tarafından 17 Aralık tarihinde ilan edilecek.