Fatih Akın ve Emin Alper Yeni Filmleriyle 69. Berlin Film Festivali'nde Yarışacak

13.12.2018 16:42
Fatih Akın ve Emin Alper Yeni Filmleriyle 69. Berlin Film Festivali'nde Yarışacak

69. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde yarışacak filmlerin bir kısmı belli oldu. Fatih Akın ve Emin Alper'in son filmleri festivalde Altın Ayı ödülü için yarışacak.


Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın, 2004 yılında "Duvara Karşı" adlı filmiyle festivalde Altın Ayı’yı kazanmıştı. Akın, korku-gerilim türünde çektiği ilk filmi olan "Altın Eldiven"le bir kez daha Altın Ayı için yarışıyor. Kadrosunda Jonas DasslerMarc Hosemann ve Katja Studt gibi isimlerin yer aldığı film, 1970’li yıllarda Hamburg’da dört kadını öldüren seri katil Fritz Honka’nın yaşamını anlatıyor. Uluslararası alanda büyük üne sahip olan yönetmen, bu yıl başında "Paramparça" filmiyle Almanya adına yarıştığı Altın Küre Ödülleri'nde "Yabancı Dilde En İyi Film" ödülünü kazanmıştı.

 

Emin Alper'in son filmi "Kız Kardeşler" ise, sekiz yıl aradan sonra Berlinale'de ana yarışmaya katılan ilk Türk filmi oldu. Alper, ilk filmi "Tepenin Ardı" ile 2012’de festivalin Forum bölümünde Caligari Ödülü kazanmış, ikinci filmi "Abluka" ile 2015’de Venedik Film Festivali’nde "Jüri Özel Ödülü" almıştı. "Kız Kardeşler", üç kız kardeşin zengin ailelere evlatlık verilmelerinin ardından farklı sebeplerle köylerine geri gönderilmesini ve kardeşlerin birbirleriyle yüzleşmesini konu alıyor. Filmin başrollerinde Cemre Ebüzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir, Kayhan Açıkgöz, Müfit Kayacan ve Kubilay Tunçer’in yer alıyor. "Kız Kardeşler", festival tarihinde, Ana Yarışma bölümüne Türkiye'den katılan onuncu film olacak. Film 2019 yılında Türkiye'de vizyona girecek. 

 

7-17 Şubat 2019 tarihinde Danimarkalı yönetmen Lone Scherfig'in “The Kindness of Strangers” filmiyle açılışını yapacak olan festivalin jüri başkanı Juliette Binoche olarak açıklandı. 2019 Berlinale, festival direktörü Dieter Kosslick'in emekliye ayrılmadan önce yer aldığı son organizasyon olacak. 

 

Yarışma Filmleri

“The Ground Beneath My Feet” (Avusturya)

Yön: Marie Kreutzer

“Altın Eldiven” (Almanya/Fransa)

Yön: Fatih Akın

“By the Grace of God” (Fransa)

Yön: Francois Ozon

“I Was at Home, But” (Almanya/Sırbistan)

Yön: Angela Schanelec

“Kız Kardeşler” (Türkiye/Almanya/Hollanda/Yunanistan)

Yön: Emin Alper

“Ghost Town Anthology” (Kanada)

Yön: Denis Cote

 

Berlinale Özel Gösterimler

“Gully Boy” (Hindistan)

Yön: Zoya Akhtar

“Brecht” (Almanya/Avusturya)

Yön: Heinrich Breloer

“Watergate” (ABD)

Yön: Charles Ferguson