Sinema Yasası Düzenlemesi Meclisten Geçti

19.01.2019 17:06
Sinema Yasası Düzenlemesi Meclisten Geçti

"Yeni Sinema Yasası Düzenlemesi" meclisten geçti. Bilet fiyatları, promosyonlar ve reklam süreleri gibi konulara düzenleme getiren çalışma, sinema endüstrisi için endişe verici bazı maddeleri de içeriyor.


Geçtiğimiz yılın son günlerinde yapımcılar ve sinema salonu işletmecileri arasında patlak veren "mısır" krizi nihayet son bulacak gibi görünüyor. Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Şahan Gökbakar gibi Türk Sineması'nın önde gelen isimleri, bilet fiyatlarının mısır ve içecek gibi yan ürünlere yapılan promosyonlarla şişirilmesine rağmen, kendilerine düşük paylar verilmesi yüzünden 2019 senesinde gösterime girmesi planlanan yeni filmlerinin gösterimini süresiz olarak askıya almıştı. Yapımcılara verilen düşük paylara rağmen sinema bileti fiyatlarının çok yüksek olmasının sorumlusu olarak gösterdikleri CGV Mars Entertainment Group ise "Cem Yılmaz olmazsa başka Cem Yılmaz’lar çıkar.”, “Onlar film çekmezse çekeni bulacağız.” şeklinde açıklamalar yaparak yapımcılar cephesinde tansiyonu iyice yükseltmişti.

 

Bütün bu karmaşanın arasında, 5224 sayılı ‘Sinema Filmlerinin Desteklenmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi’ yasasının düzenlenmesi için çalışmalar başlamıştı. Yasa düzenlemesi "mısır ve içecek" promosyonlarını ve salonlarda gösterilen reklamların süresini düzenlemeyi hedeflese de, bunların yanı sıra "yerli film gösterim desteği’’, Film Çekim Koordinasyon Komisyonu kurulması ve çekim ücret tarifesi ile çekim güvenliği esaslarını belirlenmesi gibi alt başlıklar da içeriyor. Yeni güncellemeler filmlerin daha sıkı denetimlerden geçmesi ve oluşturulan komisyon tarafından onaylanmadığı takdirde ticari dolaşıma giremeyeceğini öngörüyordu. Böylesi ciddi maddelerin yeniden düzenlemeye gidiyor olması yönetmenleri ve sinema emekçilerini de endişlendirdi ve Nuri Bilge Ceylan, Çağan Irmak, Ezel Akay ve Yılmaz Erdoğan gibi isimlerin de aralarında yer aldığı Film Yönetmenleri Derneği, “Komisyonca uygun bulunulmayan filmler ticari dolaşıma ve gösterime sunulamaz.” maddesini reddettikleri bir bildiri yayınladı.

 

Yönetmenlerin ve karlılıkları düşen sinema salonu işletmecilerinin itirazlarına rağmen, yasa düzenlemesi bu haliyle kabul edildi. "Milli kültürün uluslararası tanıtımına katkı sağlar nitelikte olan dizi filmlerin desteklenmesi ve sinema sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması" teklifi de TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemeye göre 8 üyeden oluşacak komisyon, sinema filmlerinin gösterime sunulmasından önce değerlendirmelerini ve sınıflandırmalarını yapacak. Uygun bulunmayan filmler gösterime giremeyecek. Komisyon üyelerinin dört üyesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenirken dört üyesi de ilgili alan meslek birlikleri tarafından belirlenecek.

 

Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla on dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az üç, en fazla beş dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler bu sürelere dahil edilemeyecek. Filmlerin gösterim arası ise 15 dakikayı aşamayacak. Ayrıca sinema salonu işletmecileri, filmin yapımcısı ve dağıtımcısıyla yapılacak sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırmaları hariç, sinema biletini içeren abonelik, promosyon, kampanya ve toplu satış faaliyetleri gerçekleştiremeyecek. Film bileti ile başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak. Bilet ile mısır veya diğer yan ürünleri birleştirerek satamayacak. 

 

Ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılması yapılacak. Değerlendirme ve sınıflandırma sonucunda uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak. Değerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleri, festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak "18+" yaş işaretiyle gösterilebilecek.