Türk Sineması'nın Usta İsmi Ayşen Gruda Hayatını Kaybetti

23.01.2019 15:34
Türk Sineması'nın Usta İsmi Ayşen Gruda Hayatını Kaybetti

Bir süredir pankreas kanseriyle mücadele eden ve bir ayı aşkın süredir yoğun bakımda tutulan usta oyuncu Ayşen Gruda, hayata gözlerini yumdu.


Acı haber Kağıthane Derindere Hastanesi'nden geldi. 74 yaşındaki sanatçı, mide kanaması nedeniyle kaldıldığı hastanede uzun süredir yatarak tedavi görmekteydi. Dördüncü evre pankreas kanseri olduğu bilgisi bu süreçte sevenleriyle paylaşıldı ve herkesi üzüntüye boğdu. Hastalığının ilerlemiş bir safhada olması nedeniyle kemoterapi göremeyen Gruda, bir aydan uzun bir süredir yoğun bakımda tutuluyordu.

 

Türk Sineması'nın "domates güzeli" lakaplı oyuncusu Ayşen Gruda, 1944 yılında İstanbul'da doğdu. Lise eğitimine devam ettiği sırada babası vefat edince, ailesine maddi olarak destek olmak için okulu bırakarak tiyatro yapmaya başladı. İlk kez 1962'de sahneye çıkan Gruda'nın, bir televizyon programında yayınlanan skeçte canlandırdığı "Domates Güzeli: Nahide Şerbet" karakteri çok sevildi ve bu skeç kendisine televizyon ve sinema dünyasının kapılarının açılmasını sağladı.

 

1970'li yıllarda sinemaya adım atan yıldız, Yeşilçam'da Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Neşeli Günler, Bizim Aile ve Aile Şerefi gibi kalabalık kadrolu pek çok klasik filmde unutulmaz roller oyanmıştır. 1980'lerde ise Gırgıriye, Şekerpare, Namuslu, Çiçek Abbas gibi sevilen filmleriyle hayranlarının gönlünde taht kurdu. 1990'lı yıllar kendisi için sinema dönemini kapatırken yeni açılan özel kanalların ilk TV dizilerinde başrollerde oynadı. 1991 yılında Ana dizisiyle bir mafya "ana"sını, 1994'te ise Kaygısızlar dizisiyle Memnun Kaygısız'ın eşlerinden Sabriye Usta'yı canlandırdı.

 

Gruda, 2000'li yıllarda çektiği Hababam Sınıfı Merhaba, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü, Keloğlan Kara Prens'e Karşı, Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu gibi filmlerle sinemada olmayı sürdürdü. 2010 yapımı Kağıt filmindeki Şahane Hanım karakteriyle 47. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Son dönemde Cem Yılmaz'ın Pek Yakında filmi, Dedemin Fişi, Babamın Ceketi ve Sevgili Komşum gibi filmlerde oynayan üretken sanatçı, 2018'in sonlarına kadar tek kişilik Deli Kadın oyunuyla sahneye çıkmayı sürdürdü.