Organize İşler Sazan Sarmalı’nın, Netflix’te Yayınlanması Tartışmaları Büyüyor

18.02.2019 13:00
Organize İşler Sazan Sarmalı’nın, Netflix’te Yayınlanması Tartışmaları Büyüyor

1 Şubat 2019 tarihinde vizyona giren Organize İşler serisinin ikinci filmi Organize İşler Sazan Sarmalı, vizyona girişinin üçüncü haftasında Netflix’ten izlenebiliyor. Filmin planlanan vizyon tarihinden daha sonra gösterime girmesi ve Netflix ile yapılan anlaşmanın değiştirilememesi nedeniyle,  iki haftada 2.5 milyon seyirciyle buluşan film, dijital platformda da yayınlanmaya başladı.


Yılmaz Erdoğan imzalı gişe rekortmeni Organize İşler Sazan Sarmalı'nın bu kadar erken bir tarihte dijital platforma taşınmış olması başta izleyiciler olmak üzere, SİSAY (Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği) ve TESİYAP (Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Derneği) gibi derneklerden de tepki aldı.

 

SİSAY açıklamasında “Ulusal basınımıza “Türk Sinemasında devrim” başlığı ile yansıyan bu gelişme, Türk sineması için devrim değil bir darbedir. Salonlarımızda oynatmakta olduğumuz Organize İşler Sazan Sarmalı filminin aynı anda VOD platformlarda da gösterime girişini; bunca sancılı sürecin ardından vardığımız şu noktada büyük şaşkınlık ve üzüntüyle karşılıyoruz.

 

Dünyadaki örneklerinde ülkeler kendi ulusal sinema sektörünü korumak amaçlı olarak, filmlerin sinema gösterimleri ile dijital platformlardaki gösterimleri arasında 4-6 ay arasında bir süre sınırı koymuştur. Ve bu düzen çoğu ülkede kanunla değil sektörel vizyon ve etik değerlerle korunur. Maalesef yaşanan gelişmeler benzer sınırlama ve düzenleme konusunda ülkemizde kanun yapıcının acilen devreye girmesi gerektiğini göstermektedir.” Şeklinde ifadelere yer verdi.

 

Konu hakkında daha önce BKM tarafından yapılan basın açıklaması ise şöyleydi;