91. Oscar Ödülleri’nin En İyi Filmi “Yeşil Rehber”

25.02.2019 13:02
91. Oscar Ödülleri’nin En İyi Filmi “Yeşil Rehber”

Peter Farrelly’nin yönetmenliğini üstlendiği, Universal Pictures yapımı Yeşil Rehber (Green Book), 24 Şubat 2019 tarihinde düzenlenen 91. Akademi Ödül Töreni’nde,  En İyi Film ödülüne sahip oldu. Amerikalı siyahilerin eşitlik mücadelesi verdiği 1960'lı yıllarda geçen “Yeşil Rehber (Green Book)”, Golden Globes ve  PGA Ödülleri'nde de büyük ödüllerin sahibi olmuştu.  


Universal Pictures'ın, caz sanatçısı Doktor Don Shirley (Mahershala Ali) ve şoförü Tony “Lip” Vallelonga (Viggo Mortensen) arasındaki ilişkiye değinen filmi, Golden Globes’da “En İyi Müzikal/ Komedi”, Producers Guild Awards'da ise  “En İyi Film” ödülüne sahip olmuştu. Altın Küre (Golden Globes) Ödüllerine de damgasını vuran Yeşil Rehber (Green Book), En İyi Müzikal/Komedi film ödülünün yanı sıra En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo ödülleri de dahil olmak üzere 3 kategoride gecenin en çok ödül alan yapımı olmuştu.

 

91. Akademi Ödül Töreni’nde de, daha önceki ödül törenlerindeki performansını sürdüren “Yeşil Rehber (Green Book)”, 3 dalda Oscar sahibi oldu. Nick Vallelonga ve Brian Hayes Currie'nin senaryosunu yazdığı ve Peter Farrelly’nin yönettiği film, En İyi Film ödülünün yanı sıra, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Mahershala Ali ) ve  En İyi Orijinal Senaryo ödüllerinin de sahibi oldu. Filmin, PGA ve Golden Globes’ta aldığı ödüllere rağmen, Oscar Ödüllerine kadar etkisini sürdüremeyeceği düşünülüyordu. Olumsuz söylentilerin de önünde duramadığı “Yeşil Rehber (Green Book)”, “Black Panther,” “BlacKkKlansman,” “Bohemian Rhapsody,” “The Favourite,” “Roma,” “A Star Is Born,” ve “Vice” gibi güçlü adayları da gerisinde bırakarak, 91. Akademi Ödül Töreni’ne imzasını attı.

 

 

Yeşil Rehber (Green Book)” 1960'lı yıllarda, Afrika kökenli piyanist Don Shirley'in (Mahershala Ali), Güney eyaletlerinde bir turneye çıkmasını anlatmaktadır.  Ona bu tur boyunca bar fedaisi Tony Lip (Viggo Mortensen) şoförlük yapacak ve gittiği her yerde ona eşlik edecektir. Afrika kökenlilerle ilgili birçok önyargısı olan, eğitimsiz ve şiddete meyilli, ancak iyi kalpli ve yürekli Tony ile karşılaştığı bütün ayrımcı tavırlara rağmen şiddetin hiçbir sorunu çözmeyeceğine yürekten inanmış Don arasında sıcak bir dostluk kurulacak, ikili birlikte mücadele edip, birlikte yeni şeyler öğreneceklerdir. 



Oscar Ödüllü filmin oyuncu kadrosunu Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardelini, Don Stark, P.J. Byrne gibi isimler oluştururken bu film ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kucaklayan,  Mahershala Ali ‘yi daha önce Benjamin Button’ın Tuhaf HikayesiPredatorsAçlık Oyunları: Alaycı Kuş, Gizli Sayılar4400 gibi yapımlarda da izlemiştik.