Üniversiteli Festival Başlıyor !

21.04.2009 12:03
Üniversiteli Festival Başlıyor !

Bu yıl 11.’si düzenlenen “Uluslararası Eskişehir Film Festivali” Türkiye’deki uluslararası film festivalleri içinde üniversite kimliğini taşıyan tek festival olma özelliğine sahip.  Festival bu kez ilk defa Anadolu Üniversitesi mezunu yönetmenlerin filmlerine ev sahipliği yapacak. ‘Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri’ adı altında açılan yarışmada ‘’En İyi Sinema Kitabı’’, En İyi Sinema Makalesi’’ ve ‘’Televizyonda Yayınlanan En İyi Sinema Programı’’ödüllendirilecek. Yarışmanın seçici kurul üyeleri, Prof.Dr. Merih Zıllıoğlu (Galatasaray Üniv.), Yard.Doç.Dr.Hakan Savaş (Anadolu Üniv.), Yönetmen Handan İpekçi,  Sinema Yazarı Sevin Okyay, Sinema Yazarı Ali Ulvi Uyanık.

 

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin desteği ile Anadolu Üniversitesi Sinema Kültürünü Geliştirme Birimi ve öğrencilerin gönüllü çabalarıyla düzenlenen festival, 2 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’da Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da yapılacak açılış töreniyle başlayacak. 11. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin bu yılki onur konukları, Ekrem Bora ile Nebahat Çehre olacak ve kendilerine ‘’Onur Ödülleri’’ verilecek. Festivalin ‘Sinemaya Emek’ ödülünün bu yılki sahibi ise Yeşilçam emektarı Yapımcı Necip Sarıcı. Festivalin açılış filmi, Amerikalı yönetmen Courtney Hunt’ın, Sundance Film Festivali başta olmak üzere pek çok festivalden ödül kazanmış filmi ‘Frozen River (Donmuş Irmak)’ olacak.

 

Festival programında Dünya Sinemasının Genç Yıldızları, Sinema Tarihinin Unutulmazları, Türk Sineması, Dünya Festivallerinden, Geceyarısı Sineması, Hayatımız Belgesel ve Canlandırma Sineması, Kısa Filmler başlıklarında toplam 102 kısa ve uzun metrajlı film sinemaseverler ile buluşacak.

 

Festival Başkanı Prof. Dr. Gülseren Güçhan, festival kapsamında uluslararası festivallerde öne çıkan, sinemada yeni anlayışları ve yeni anlatım tarzlarını ortaya koymuş birçok filmin izlenebileceğini dile getirdi. Festivalin film gösterimlerinin yanı sıra sinema sanatı alanındaki bilgi-düşünce ve deneyimlerin aktarılabileceği, tartışılabileceği ortamları da sunduğunu belirterek, on yılı aşmanın bir festival için kalıcılığın göstergesi olduğunu vurguladı. Güçhan ayrıca, sadece Eskişehir’deki değil, Türkiye’nin her yerindeki öğrencileri ve sinemaseverleri de festivale davet ettiklerini belirtti.

 

Gösterimler


 Film gösterimleri, Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da ve Cinebonus Espark Eskişehir sinema salonlarında gerçekleşecek. Sinemaseverler biletlerini Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu ve Cinebonus Espark sinema salonlarındaki gişelerden alabilecek.