Usta Yönetmen Agnés Varda, Hayata Veda Etti

29.03.2019 15:43
Usta Yönetmen Agnés Varda, Hayata Veda Etti

Fransız Sinemanın "Yeni Dalga" öncülerinden olan başarılı yönetmen Agnés Varda, 90 yaşında hayatını kaybetti.


Uzun süredir göğüs kanseriyle mücadele eden efsanevi yönetmen Agnés Varda, dün gece Paris’teki evinde hayata gözlerini yumdu. 90 yıllık yaşamında hep feminist kimliğiyle öne çıkan Varda’ya veda töreninin, 2 Nisan Salı günü gerçekleştirilmesi düşünülüyor.

 

1928 yılında Brüksel’de doğan Varda, ilk filmi "La Pointe Courte" yani Paralel Yaşamlar ile, özellikle 1960 yılı sonrası sinemayı büyük bir ölçüde etkilemiş olan Fransız Yeni Dalgası’nın öncüsü olmuştur. Ardından kısa filmler de çeken Varda, 1964 yılında genç bir marangozun gerçekçi olmayan öyküsü üzerine izleyenleri oldukça düşündüren  "Le Bonheur" yani Mutluluk filmini çekerek, en tartışmalı filmine imza atmıştır.

 

1966'da "Les Creatures" yani Yaratıklar, 1968'de "Yanko Amca", yine aynı yıl "Black Panters" yani Kara Panterler ve 1969'da "Aslanın Aşkı" filmleri art arda gelen filmleri oldu. Son olarak JR ile birlikte çekimlerini gerçekleştirdiği “Visages Villages” yani Mekanlar Yüzler adlı belgesel filmi, 2018’de ülkemizde de vizyona giren bir filmi oldu.

 

Ayrıca ülkemizde Varda’nın bir çok filmi, Filmmor Gezici Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında “Agnes Varda Retroperspektifi” bölümü kapsamında gösteriliyordu. Ayrıca festival bu yıl, Varda’ya özel bir tanıtım filmi de yapmıştı.