Kısa Filmle Uzun Yolculuk

10.07.2009 10:08
Kısa Filmle Uzun Yolculuk

Kısa Film dünyasına sessiz ama hızlı bir giriş yapan Kristal Klaket Kısa Film Yarışması’nın bu yıl 3.sü düzenleniyor. Fatih Üniversitesi’nin organize ettiği, Bank Asya’nın ana sponsor olduğu Kültür Bakanlığı ve İstanbul Kültür AŞ’nin desteklediği bu son zamanların popüler
yarışmasının, kıtalar ötesinden de bir destekçisi var; New York Film Academy ( NYFA ).



Geçen yıl Emek Sineması’nda gerçekleşen, Türkan Şoray’ın “Onur Konuğu” olduğu ve Cahit Berkay Konseri ile unutulmaz bir gecenin yaşandığı Kristal Klaket Ödül Töreni genç sinemacıların hala hafızasında tazeliğini koruyor. İnternetteki kısa film bloglarında tarz bakımından “Kısa Film ile ilgili en ciddi ve özendirici ödül gecesi” olarak nitelenen Kristal Klaket Ödülleri bu yıl gelişen içerik, artan kategori sayısı ve NYFA’dan yeni haberlerle başlıyor. Önceki yıllarda sadece “Kurmaca” dalında ödül dağıtan yarışma, bu dalda birinciliği kazanan genç yönetmeni 8 haftalığına New York’a gönderiyor ve NYFA’nın merkezinde ücretsiz sinema eğitimi alma imkanı sağlıyordu.



BU YIL KATEGORİ SAYISI ARTTI



Bu yıl yarışmada kategori sayısının 3’e çıktığını söylüyor koordinatörler. Bunlar, “Kurmaca” “Belgesel” ve  “Animasyon” kategorileri. Geçen yıllarda bu kategorilerde resmi olarak yarışma düzenlenmese de çok sayıda Belgesel ve Animasyon eserin katılımını gören yetkililer bu alanda da kaegori açmanın uygun olacağını düşünmüşler. Koordinatörler kategori sayısının artışı ile ilgili olarak “Gelen filmleri değerlendirmek zorundasınız. Ama farklı konseptleri aynı değerlendirmeye tabi tutmak, elma ile armutu kıyaslamak kadar yanlış olacağından geçen yıl önceden belirtmiş olmamamıza rağmen kendi içlerinde değerlendirme yaparak ayrıca bir belgesele de ödül verdik. Ve gördük ki belgesel gibi animasyon alanında da çok sayıda katılım var. Üniversite Rektörlüğümüzün de izni ile bu yıl bu alandaki boşluğu da doldurmak amacı ile bu yeniliği gerçekleştirdik” açıklamasını yaptılar.



TÜM BİRİNCİLERE AMERİKA’DA SİNEMA EĞİTİMİ



Kristal Klaket’in geçen yılki galibi Murat Pay, ödül olarak NYFA’da 8 haftalık ücretsiz bir sinema eğitimi kazanmıştı. Bu eğitimini geçtiğimiz günlerde tamamlayarak yurda dönen genç yönetmen, edindiği izlenim ve deneyimleri yetkililerle paylaşmış. Murat Pay, Amerika’daki eğitim sürecini şu cümlelerle özetliyor: “Toplam 15 projede bizzat ekip çalışması olarak bulunuyor, bu projelerden 3 tanesini siz yönetiyorsunuz. Yani bizzat işin içine giriyor ve tüm profesyönel aşamalarında görev alıyorsunuz. Bu eğitime katılan kişilerin, sinema ile ilgili olarak kendilerini bir yere oturttuklarını gözlemledim. Dünyanın dörtbir yanından gerelerek orada bulunan kişiler, kendilerinin bu iş için uygun olup olmadığına, uygunsa da hangi alanları ile ilgilenmesi gerektiğine karar veriyorlar. Bu anlamda NYFA’nın yenilikçi eğitimi benim adıma büyük bir fırsat oldu. Kristal Klaket yetkililerine teşekkür ediyorum.”



Murat Pay’ın bu görüşlerle değerlendirdiği yurtdışında sinema eğitimi bu yıl yeni açılan kategori birincilerini de kapsıyor. Koordinatörlerden Arda Özdemir“ Kurmaca dalının birincisine zaten NYFA da 8 haftalık sinema eğitimi düşünüyorduk. Kategori sayısı artınca bunu NYFA yetkilileri ile görüştük. Türkiye’deki bu işbirliğini önemseyen ve bu birliktelikten memnun olduklarını belirten yetkililer Belgesel ve Animasyon dallarının birincilerini de bu eğitim bursundan yararlandırabileceklerini bize ilettiler” dedi.



KISALAR SEYİRCİNİN HUZURUNDA



Yarışmaya geçtiğimiz iki yıl içerisinde 500’ün üzerinde film katılmış. Bu Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bir katılım. Yarışmaya katılan filmler, ön jüri değerlendirmesinden geçiyorlar. Bu yıl kurmaca dalında 20, belgesel ve animasyon dallarında da 10’ar film finale kalarak büyük ödül için yarışacalar. Yine bu yılın yeniliklerinden birisi olarak finale kalan tüm filmleri isteyen herkes izleyebilecek. Ödül töreninden 10 gün önce Tarık Zafer Tunaya gibi merkezi bir yerde gösterimler yapılacak.

 

Yarışmanın katılım formunu ve yarışma hakkında tüm detayları 10 Temmuz’dan itibaren buradan ulaşabilirsiniz.