Bizimkilerin Yaratıcısı Umur Bugay Vefat Etti

08.08.2019 02:09
Bizimkilerin Yaratıcısı Umur Bugay Vefat Etti

Uzun zamandır Kınalıada'da sakin bir hayat geçiren 78 yaşındaki usta isim Umur Bugay geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti.

 

Ardında birçok başarılı yapım bırakan Bugay, 1975 yılında çekilen Hababam Sınıfı filminin senaryosunu da kaleme almıştı. Bugay tarafından hazırlanan 'Bizimkiler' adlı televizyon dizisi ise Türk televizyonlarına bir dönem damga vurmuştu.

 

Umur Bugay Kimdir?

 

1941 Ankara doğumlu Bugay, 1959 yılında Haydarpaşa Lisesinden mezun olup daha sonra 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünü bitirdi.

 

1962 yılında ise sanat hayatına Arena Tiyatrosu’nda başlayan ünlü isim 1972 yılına kadar Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu, Halk Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu’nda, oyuncu, yönetmen ve dramaturg alanlarında görev yaptı.

 

1972 yılında tiyatro oyun yazarlığına başladı. "Haneler", "Reklamlar", "Taşıtlar" gibi yazdığı oyunların çoğu Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda sahneye kondu. 1975 yılından sonra ise, büyük çoğunlukla mizah ağırlıklı olan öyküleri çeşitli gazete ve dergilerde yayınlandı.

 

1974’de Atıf Yılmaz çingenenin yaşamını konu alan "Cemil"i yazdı ve senaryosunu Yılmaz Güney film yaptı. 1974 yılından sonra da, yine yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın üstlendiği, "Hasip ile Nasip", "Deli Yusuf", "İşte Hayat", adlı filmlerin senaryolarını yazdı. Rıfat Ilgaz’ın, "Hababam Sınıfı" adlı kitabından Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarladığı filmlerin senaryosunun ilki de yine Bugay’a aittir.

1977 yılından günümüze, Zeki Ökten ile yönetmen, senarist işbirliği içinde olan Umur Bugay, "Kapıcılar Kralı", "Çöpçüler Kralı", "Pisi Pisi", "Yoksul", "Davacı" ve "Düttürü Dünya" adlı yapımların senaryolarını yazdı. Ayrıca aynı yıllarda, Memduh Ün tarafından yönetilen, "Postacı", Zeki Alasya tarafından yönetilen, "Aslan Bacanak" adlı filmlerin senaryolarını da yazdı.

1988 yılında ise en büyük çıkışlarından birini yakaladığı "Bizimkiler" adlı televizyon dizisini yazdı ve TRT’de gösterilmesiyle üne kavuştu.