Cuties Yapımı İçin Bakanlık RTÜK’e Başvurdu

24.08.2020 17:22
Cuties Yapımı İçin Bakanlık RTÜK’e Başvurdu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Netflix’te yayınlanması planlanan “Cuties” filmi hakkında inceleme başlatılması için Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) resmi olarak talepte bulundu.

Netflix’te yayınlanması planlanan “Cuties” filmi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın RTÜK’e bulunduğu talepte “çocuk filmi” görüntüsündeki yapımın tekrar incelenmesini ve gereğinin yapılmasını belirttiği resmi yazı ise şu şekilde:

"Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir. Konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Bakanlığımız tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) 20 Ağustos 2020 tarihi itibariyle resmî yazı ile talepte bulunulmuştur. Çocuklarımızın her hangi bir mecrada metalaştırılmasına, ihmal ve istismara açık hale getirilmesine karşı her daim mücadelemizi sürdüreceğiz.''

Dünya’nın birçok ülkesinden tepki çeken “Cuties” filmi ise 11 yaşındaki bir çocuğun Cuties isimli bir dans topluluğuna katılmasını ve bu sırada yaşananları odağına alıyor. Bir kliple sunulan film afişi ise internette tartışmalara yol açtı, öfkeli tepkilerden gelen yorumlar nedeniyle Netflix bu afişten vazgeçti ve bir özür metni yayınladı. Filmin afişinin ve klibin 11 yaşındaki bir çocuğun istismarı gibi görünmesini belirten bir açık dilekçe ile 24 saatten az bir sürede 25 bin imza toplanarak kaldırılması ülkemizde de büyük destek gördü. Netflix’in özür Tweet’ine buradan ulaşabilirsiniz.

Ödüllü filmin yönetmeni Maïmouna Doucouré yaptığı açıklamada, sosyal medyanın kız çocuklarını ardında ne yattığını ya da ne gibi tehlikeler içerdiğini tam olarak anlamadan cinselleştirilmiş imajları taklit etmeye nasıl ittiğini anlatmayı amaçladığını belirtti. Bir grup kız çocuğunun gayet açık giysilerle dans ederken gördüğünde filmi yapmaya karar veren Doucore konuyu iyice görünür kılmak istediğini söyledi.

9 Eylül 2020 tarihinde Netflix’te yayınlanacak film için RTÜK kararı ne olacak önümüzdeki günlerde belli olacak.