Engelsiz Filmler Festivali Başlıyor!

08.10.2021 11:33
Engelsiz Filmler Festivali Başlıyor!

Bir kısmı Ankara'daki Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde, büyük bir kısmı ise online gerçekleşecek festival, 11 Ekim Pazartesi günü başlıyor. 3 gün boyunca Ankara'da devam edecek festival, 17 Ekim'e kadar da online olarak sürecek.

Sinemaseverler sevdikleri festivallere yeniden kavuşmanın sevincini yaşarken film festivalleri de seçkilerini en heyecan verici yapımlarla oluşturmaya devam ediyor. Ankaralıların aşina olduğu film festivallerinden biri olan Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl da dikkat çekici yapımlar ile izleyici karşısına çıkıyor.  

Festivalin önemli taraflarından bir tanesi kısa filmler ve Engelsiz Filmler Festivali, çocuklar için kısa filmlere yer verdiği gibi dünyanın en ünlü kısa film organizasyonu Clermont Ferrand seçkisine de yer veriyor. Bunun dışında festivalin kendi düzenlediği kısa film yarımasını da çevrimiçi olarak takip etmek mümkün olacak.

Bu sene festivalde dikkat çeken uzun metraj filmler ise Kumbara, Uzun Zaman Önce, Hayaletler, Ceviz Ağacı ve Cemil Şov yapımları.

Bu sene 5 tematik başlıktan oluşan festivalde ortak olabileceğimiz yapımlar şu şekilde:

Ulusal Uzun Film Yarışması

Prestijli birçok ulusal ve uluslararası festivalde ödüller toplayan yapımların yer aldığı Ulusal Uzun Film Yarışmasın’da bu yıl; Barış Sarhan’ın dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve oyuncu olmak isteyen bir AVM güvenlik memurunun trajikomik hikayesi anlatan ilk uzun metrajı Cemil Şov, Faysal Soysal’ın katıldığı pek çok festivalden ödüllerle dönen ve darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine getirdiği özgün bakış açısıyla farklı siyasi, ahlaki ve felsefi bakış açıları sunan filmi Ceviz Ağacı, Azra Deniz Okyay’ın tüm ülkede elektriklerin kesildiği bir günde dört farklı karakterin kesişen hikâyelerini anlatan ve 77. Venedik Film Festivali’nin Eleştirmenlerin Haftası bölümünde “Büyük Ödül”e layık görülen Hayaletler, Ferit Karol’un kendi halinde bir aile babası olan Orhan'ın zor günler geçirdiği süreçte ailesiyle arasındaki ilişkiye odaklanan ve 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Behlül Dal En İyi İlk Film” ödülünü kazanan filmi Kumbara ve Cihan Sağlam’ın bir süredir ilişkilerinde problemler yaşadığı eşi Sevgi'nin kendisini aldattığını düşünen Ahmet'in hikâyesine odaklanan ve 31. Uluslararası Ankara Film Festivali’nde “En İyi İlk Film” ödülünü kazanan Uzun Zaman Önce filmleri yer alıyor. 

Kumbara / 11 Ekim 2021 Pazartesi – 19:15
 
Uzun Zaman Önce / 12 Ekim 2021 Salı – 16:30
 
Hayaletler / 12 Ekim 2021 Salı – 19:15
 
Ceviz Ağacı / 13 Ekim 2021 Çarşamba – 16:30 
 
Cemil Şov / 13 Ekim 2021 Çarşamba – 19:15


Uluslararası Kısa Film Yarışması

Festival bu yıl kısa film türünün gelişimine katkı sağlamak, bu alandaki üretimin ilerleyen yıllarda daha da artmasına öncülük etmek ve kısa film yönetmenlerine destek vermek amacıyla Kısa Film Yarışması gerçekleştirecek. Bu yıl 20 farklı ülkeden 66 kısa filmin başvuru yaptığı Kısa Film Yarışması’nda 8 ülkeden 13 kısa film yer alacak.
 
Oditoryum

Müzik ve sesin dönüştürücü gücüne odaklanan filmlere kulak vererek, dünyanın farklı coğrafyalarında müziği ya da sesi merkezine alan hikâyeleri seyirciyle buluşturacak “Oditoryum” seçkisinde; Enrique Sánchez Lansch’ın Gürültü Senfonisi (A Symphony of Noise) ve Beth B’nin Lydia Lunch: Savaş Asla Bitmez (Lydia Lunch: The War is Never Over) filmleri gösterilecek.

Kaleydoskop
Hakim bakış açısını sorgulayıp farklı bakış açıları sunan alternatif bir sinema deneyimi vadeden “Kaleydoskop” seçkisinde; Rémi Chayé’nin Calamity: Martha Jane Cannary’nin Çocukluğu (Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary) ve Alastair Lee’nin Kör Tırmanış (Climbing Blind) filmleri seyirciyle buluşacak.
 
Çocuklar İçin
Geleceğin sinefil adaylarını sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırarak, minik izleyicilere film izleme alışkanlığı ve sinema kültürü kazandırmayı amaçlayan “Çocuklar İçin” seçkisinde; Christoph Sarow’un Blieschow, Yaprak Moralı ve Are Austnes’nin Cüce ve Tilki (The Tomten and the Fox),  Henning Backhaus’un Dünyanın En İyi Orkestrası (The Best Orchestra in the World), Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte ve Zoé Devise’ın Göçmenler (Migrants), Joost van den Bosch ve Erik Verkerk’in Mürekkep (Ink – Inkt), Gerd Gockell ve Jesús Pérez’in Siyah Beyaz (Black and White), Marjolaine Perreten’in Sonbaharın Son Günü (The Last Day of Autumn), Vera van Wolferen’in Turist Kapanı (Tourist Trap) ve Aliona Baranova’nın Yaprak (Leaf - Lístek) filmleri yer alacak.
 
Absürt

Rutinlerin dışına çıkartan beklenmedik, anlam verilemeyen olayları ve daha önce hiç yan yana düşünülmeyen şeyleri seyirciyle buluşturacak olan “Absürt” seçkisinde; Guido Hendrikx’in Bir Adam ve Bir Kamera (A Man and A Camera) filmi olacak.

Bunun yanı sıra Festival, aynı başlıkta Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nin özenle hazırladığı 6 filmlik bir programla da en beğenilen absürt kısaları izleme fırsatı sunacak. Festival'in program koordinatörü Jean-Bernard Emery’nin 2002-2020 yılları arasından seçtiği yapımları kapsayan seçkide; Evan Morgan’ın Acayip Komik Bir Hikaye (A Pretty Funny Story), Michael Mohan’ın İşte Böyle Öleceksin (This is How You Die), Alexandre Poulichot’un İyi Ölümler (Bonne Mort), Hans Petter Moland’ın Omuz Omuza (United We Stand), Céline Devaux’un Pazar Yemeği (Sunday Lunch) ve Max Porter ile Ru Kuwahata’nın Ziyan Olmuş Boşluk (Negative Space) filmleri yer alacak.