Tom Holland, Martin Scorsese’ye Karşı Süper Kahraman Filmlerini Savundu!

27.12.2021 19:00
Tom Holland, Martin Scorsese’ye Karşı Süper Kahraman Filmlerini Savundu!

Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok filminin yıldızı Tom Holland, Martin Scorsese'nin “süper kahraman filmleri gerçek sinema" değil yorumuna karşı çıktı. Holland, süper kahraman filmlerinin de gerçek sanat olduğunu savundu ve onların düşük bütçeli, bağımsız dramalardan tek farkının yapım ölçeği olduğunu söyledi.

25 yaşındaki Holland oyunculuğa Londra, West End’deki Billy Elliot müzikali ile küçük yaşta başladı. Ardından Kıyamet Günü, Denizin Ortasında gibi film çalışmalarıyla kariyerine devam etti. Oyunculuk okullarının geleneksel yolunu seçmeyen Holland, sektör deneyimlerinin kendisi için çok eğitici olduğunu her fırsatta belirtiyor. 2016 yılında Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı filminde Peter Parker/Örümcek-Adam olarak Marvel Sinematik Evreni’ne giriş yapan Holland, bu rolü sinemada canlandıran üçüncü oyuncu oldu. Bu çıkışıyla 2017'de BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü'nü kazandı. Oyuncu ayrıca The Devil All the Time ve Cherry gibi daha düşük bütçeli, bağımsız işlerde de yer aldı. Holland’ın bir sonraki işi Uncharted ise önümüzdeki yıl vizyona girecek Uncharted.

Tom Holland, son röportajında Martin Scorsese’nin “süper kahraman filmleri gerçek sinema değil” yorumuna cevap verdi: “[Martin] Scorsese'ye 'Bir Marvel filmi yapmak ister miydin?' diye sorabilirsin ama nasıl bir şey olduğunu bilmiyor çünkü daha önce hiç yapmamış. Ben Marvel filmleri yaptım ve ayrıca Oscar için konuşulan filmlerde de yer aldım. Aralarındaki tek fark birinin diğerinden çok daha pahalı olması. Ama karakteri parçalama şeklim, yönetmenin hikayenin ve karakterlerin iskeletini oluşturma şekli, hepsi aynı, sadece farklı bir ölçekte yapılıyor. Bu yüzden süper kahraman filmlerinin de gerçek sanat olduğunu düşünüyorum.”

Oyuncu, bu iki film türü arasında finansal başarılarına ilişkin beklentiler gibi farklılıklar olduğunu da belirtti. Ancak, ölçekteki eşitsizliğe rağmen her iki tür yapımda da yer alan rol arkadaşlarının da bir sorun yaşamadığına dikkat çekti; “Bu filmleri yaparken, iyi ya da kötü, milyonlarca insanın onları izleyeceğini biliyorsunuz, oysa küçük bir bağımsız film yaptığınızda, çok iyi değilse kimse izlemeyecek, bu yüzden yarattıkları baskılar farklı. Demek istediğim, Benedict Cumberbatch'a, Robert Downey Jr.'a veya Scarlett Johansson'a - 'Oscar'a layık' türde filmler yapan ve aynı zamanda süper kahraman filmlerinde oynayanlara - sorabilirsiniz. Size ikisinin de aynı olduklarını söyleyeceklerdir. Sadece farklı bir ölçekteler. Ayrıca Oscar filmlerinde daha az tayt var.”

Büyük bütçeli yapımlar, bağımsız filmlerin vizyon şansını azaltıyor.

Holland son  beş senede kendini Peter Parker/Örümcek-Adam karakterine adamış durumda. Bu seriye ne kadar emek verdiği göz önüne alındığında, oyuncunun filmlerle ilgili gerçek sanat olmadığı yorumlarına cevap vermek istemesi oldukça anlaşılır. Holland'ın da belirttiği gibi, bahsi geçen filmlerin arasında önemli bir bütçe farkı olsa da, oyuncu bakış açısından birçok ortak noktası da var.

Tabi bu tartışmayı ateşleyen Scorsese tarafından yapılan yorumlara bakıldığında, bir filmin ömrünü belirleyen birçok kalem var. Scorsese, açıklamalarında Marvel Stüdyoları ile olan sorununun ürettikleri işlerle olmadığını, ancak filmlerin yüksek profilli doğasından dolayı daha küçük filmlerin sinemalarda gösterim elde etmesini zorlaştırdığını söyledi. Pandemi döneminin etkisiyle bu durum iyice kötüleşmiş durumda. Bu tartışma sürerken, her iki tarafın da kendince haklı yanları var ve her iki film türünün geleceği için bir denge sağlaması gerektiği açık.