Berlin Film Festivali’nde Türk Oyuncu Meltem Kaptan, Gümüş Ayı Kazandı!

17.02.2022 14:05
Berlin Film Festivali’nde Türk Oyuncu Meltem Kaptan, Gümüş Ayı Kazandı!

Bu yıl 72'ncisi düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali'nde “Rabiye” filmiyle “En İyi Başrol Oyuncusu”  dalında Gümüş Ayı'yı Meltem Kaptan aldı.

Berlin Film Festivali ödülleri, Berlinale Palast Sineması'ndaki törenle sahiplerini buldu. 10 Şubat'ta başlayan 72. festivalde 18 film Altın Ayı ödülü için yarıştı. “En İyi Film” dalında verilen Altın Ayı ödülü ise İspanyol yönetmen Carla Simon'un “Alcarras” filmine gitti.

Amerikalı sinemacı M. Night Shyamalan'ın jüri başkanlığını yaptığı festivalde Altın Ayı kazanan film, şeftali tarlası işleterek hayatını kazanana ne var ki ayakta kalmakta zorlanan bir ailenin günlük yaşamına odaklanıyor.

Meltem Kaptan ödülünü annelere adadı

“En İyi Başrol Oyuncusu” dalında Gümüş Ayı ödülü “Rabiye” filmindeki performansıyla Türk oyuncu Meltem Kaptan'a verildi. Türk ev kadını Rabiye Kurnaz'ın, oğlu Murat'ın Guantanamo Hapishanesi'nden çıkabilmesi için yaptığı mücadeleyi anlatıyor. Filmin senaristi Laila Stieler de “En İyi Senaryo” dalında Gümüş Ayı ödülüne layık görüldü. 

Almanya doğumlu 41 yaşındaki Kaptan, ödül konuşmasıda kendisini destekleyen ailesine Türkçe teşekkür etti. Oyuncu ödülü, sevgisi tüm sınırlardan daha güçlü olan annelere adadı.

“En İyi Yönetmen” dalındaki Gümüş Ay ödülünü ise “Avec amour et acharnement” filmiyle Claire Denis kazandı. Jüri Büyük Ödülü'nü ise “The Novelist's Film” filmiyle Hong Sangsoo kucakladı.

72. Berlin Film Festivali kazananlar listesi:

En İyi Film (Altın Ayı): Carla Simon/ "Alcarras"

Jüri Büyük Ödülü: Hong Sangsoo/ "The Novelist's Film"

Jüri Ödülü: Natalia Lopez Gallardo/"Robe of Gams"

En İyi Yönetmen: Claire Denis/ "Avec amour et acharnement"

En İyi Başrol Oyuncu: Meltem Kaptan / "Rabiye"

En İyi Yardımcı Oyuncu: Laura Basuki / "Nana "

En İyi Senaryo: Laila Stieler / "Rabiye Kurnaz"

En İyi Sanatsal Performans: Rithy Panh / "Everything Will Be Ok"

En İyi Belgesel: The Myanmar Film Collective/"Myanmar Diaries"

En İyi İlk Film: Kurdwin Ayub/"Sonne"

En İyi Kısa Film (Altın Ayı): Anastasia Veber / "Trap"