Oscar Ödül Töreni’nde Sistem Değişikliği!

23.02.2022 14:20
Oscar Ödül Töreni’nde Sistem Değişikliği!

27 Mart’ta gerçekleşecek Oscar Ödül Töreni’nde bu yıl bazı kategorilerdeki ödüller canlı yayında takdim edilmeyecek.

Hollywood'un en büyük ödül töreni olmasına rağmen, Oscar'lar pek çok tartışmayı çekecek gibi görünüyor. Ödüle itiraz etmekten skandallara ev sahipliği yapmaya kadar, her yıl hem film eleştirmenleri hem de genel izleyiciler için yeni sorunlar ortaya çıkıyor. Son olarak Akademi, 27 Mart'ta yapılacak olan yayından birkaç ödülü kesmeye karar verdi. Akademi 2018'de ilk kez bu fikri denediğinde film endüstrisinden büyük tepki gördü ve vazgeçti. 

Kesintilerle ilgili birçok detay hala gizli. Ödüllerin dağıtılış biçimi hala belli değil. Kaynaklar, Akademi'nin, bazen sunumları için gösteri öncesi ve reklam aralarını kullanan Tony Ödülleri'ni taklit edeceğini söylüyor. Sunumların klipleri daha sonra düzenleniyor ve yayının sonuna doğru yayınlanıyor. 2018'de Akademi, yayından dört ödül kesmek istemişti.

Karar, Akademi bu yılkı töreni canlandırmaya çalışırken ortaya çıktı. Geçen yılki 93. Akademi Ödülleri, 10 milyonun biraz üzerinde izleyiciyle tarihinin en düşük reytinglerini gördü. Bu yıl, Amy Schumer, Wanda Sykes ve Regina Hall ile sunucu formatı da geri dönecek. İzleyicilerin bildiği gibi, Oscar, Kevin Hart'ın 2019 yayınına sadece birkaç gün kala işi bırakmasından bu yana sunuculardan vazgeçmeyi seçti. Söylenene göre, düşük reytingler, Akademi'nin ABC ile arasının açılmasına sebep oldu. 

Daha önce tartışmalı olan hamleye yönelik ikinci girişim, Akademi'nin şu anda karşı karşıya olduğu eleştiri miktarı nedeniyle biraz sürpriz oldu. Oscar'ların genel halkla bağlantısının kesilmesi ve belirli stüdyolara veya sanatsal filmlere yönelik kayırmacılık hakkında uzun süredir devam eden tartışma her yıl yeniden su yüzüne çıkıyor. Ancak süper kahraman filmlerinin yükselişi, özellikle sürekli rekor kıran “Örümcek-Adam: Eve Dönüş Yok”un yalnızca En İyi Görsel Efekt dalında aday gösterilmesi nedeniyle, bu filmlerin de Akademi tarafından tanınması için bir talebe yol açtı. Bu tek adaylık, birçok hayran ve endüstri çalışanının filmin küçümsendiğine inanmasına ve Akademi'yi sözlü olarak eleştirmesine neden oldu.

Bu yıl ödüllendirilecek 23 kategoriyle, organizasyonun belirli bölümleri nasıl kesip yayınlamayı seçeceği belli değil. Bu hamlenin ikinci denemede verimli olup olmayacağını ise zaman gösterecek. Bu yılki tören 27 Mart'ta gerçekleşecek. 

Oscar Ödül Töreni'nden kesileceği açıklanan kategoriler ise şöyle:

- Kısa Belgesel

- Kurgu

- Saç ve Makyaj Tasarımı

- Müzik

- Prodüksiyon Tasarımı

- Kısa Animasyon

- Kısa Film

- Ses