Usta Oyuncu William Hurt Hayatını Kaybetti

14.03.2022 10:23
Usta Oyuncu William Hurt Hayatını Kaybetti

Oscar Ödüllü oyuncu William Hurt, 71 yaşında hayatını kaybetti.

1980'lerin önde gelen oyuncularından biri haline gelen, 1985'te "Örümcek Kadının Öpücüğü" ile Oscar kazanan ve "The Big Chill" ve "Body Heat" filmlerinde başrol oynayan William Hurt, Pazar günü vefat etti. Haber, Hurt’ün arkadaşı Gerry Byrne tarafından doğrulandı.

Oğlu Will yaptığı açıklamada, "Hurt ailesi, sevgili baba ve Oscar ödüllü aktör William Hurt'un 13 Mart 2022'de 72. doğum gününden bir hafta önce vefat etmesinin yasını yaşıyor. Ailesinin yanında, doğal sebeplerden dolayı huzur içinde öldü.”

Mayıs 2018'de Hurt'un kemiğe yayılmış terminal prostat kanseri olduğu ortaya çıkmıştı.

Hurt, uzun kariyeri boyunca dört kez Oscar'a aday gösterildi, “Broadcast News” ve “Children of a Lesser God” için En İyi Erkek Oyuncu adaylığını ve “A History of Violence" filmindeki 10 dakikalık rolü için En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu adaylığını kazandı. 1980'lerin en gözde oyuncularından biriydi ve bir tür serebral seks sembolü ve her ne kadar güvenilir olsa da isteksiz bir film yıldızı haline geldi. Hurt daha sonra 1990'larda karakter rollerine geçti ve büyük ekran projeleri ile televizyon arasında başarılı bir yeniden çıkış yaptı.  “Damages” ve “Too Big to Fail” işleriyle Emmy Adaylıkları kazandı.

Daha yakın zamanlarda Hurt, 2008 yapımı “The Incredible Hulk” filminde General Thaddeus Ross'u canlandırmasıyla genç nesil sinema severler tarafından da tanındı. Daha sonra Marvel Sinematik Evren’de kalmaya devam etti; “Captain America: Civil War”, “Avengers: Infinity War”, “Avengers: Endgame” ve “Black Widow” filmlerinde rol aldı.

William Hurt Kimdir?

Hurt, 20 Mart 1950'de Washington DC'de doğdu. Annesi Claire Isabel, Time Inc.'de çalıştı ve babası Alfred Hurt (1910–1996), Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı için çalışan bir bürokratı. Ailesi o 6 yaşındayken ayrıldı ve annesi Time Magazine yayıncısı Henry Luce'un oğlu Henry Luce III ile yeniden evlendi.

Göreceli bir ayrıcalık içinde büyüyen Hurt, oyunculuk okumak için Juilliard'a gitmeden önce teoloji okuduğu Tufts Üniversitesi'ne devam etti. Hurt, sahneye çıktıktan sonra, Ken Russell'ın “Altered States” filminde başrolü üstlendi. Ancak bir yıl sonra Hurt, “Body Heat”te Kathleen Turner'ın karşısında oynayarak yeni bir ün kazandı. ” Film, ekranda kimyaları inanılmaz uyumlu olan bu iki oyuncuyu da büyük yıldızlara dönüştürdü. Hurt’ün bu çıkışını “Gorky Park” ve “The Big Chill” izledi. 

Tüm bunlar, bir film yıldızının şimdiye kadar yaşadığı en çarpıcı dönemlerinden birine giden yoldu. Hurt, 1986'dan 1988'e kadar, üç yıl arka arkaya En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterildi ve “Örümcek Kadının Öpücüğü”ndeki rolüyle bu ödülü kucakladı. Filmlerinin eleştirel başarısının yanında ticari başarısı, Hurt'u A-listesine fırlattı, ancak ünlünün tadını çıkarmış gibi görünmüyordu.

Hurt, 1989'da New York Times'a verdiği bir röportajda, "Gizliliğimin bu kadar istila edilmesi doğru değil" dedi. “Ben mahremiyetini çok önemseyen bir adamım ve öyle olmaya hakkım var. Ben aktör olduğum için özel hayatımı alabilirsin, ruhumu çalabilirsin demedim. Yapamazsın."

Hurt'un kariyeri boyunca bazı büyük filmleri geri çevirmesine, “Jurassic Park” ve “Misery” gibi işleri tepmesine neden olan şey, belki de şöhrete olan bu isteksizlikti. Spot ışığında geçirdiği zaman, oyuncunun uyuşturucu ve alkolle mücadele ettiği sorunlu dönemine de denk geldi.

Hurt, 1989'da Washington Post'a rehabilitasyona gitmeden önceki zamanı hatırlayarak “Tamamen mutsuzdum ve sonunda yeterince uzun süredir mutsuzdum ve 'bitirdim, yapamam' dedim” dedi. 

“Children of a Lesser God”daki rol arkadaşı Marlee Matlin ile duygusal ilişkisi sorunluydu. Matlin daha sonra bir anılarında Hurt'un ona duygusal ve fiziksel olarak kötü davrandığını yazdı. Hurt, o tarihte bir sözcü aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kendi hatırladığım kadarıyla ikimiz de özür diledik ve ikimiz de hayatımızı iyileştirmek için çok şey yaptık. Tabii ki, yaptım ve neden olduğum acı için özür dilerim. Ve ikimizin de büyüdüğünü biliyorum. Marlee ve ailesine sadece iyilik diliyorum.”

1990'lar, Hurt için profesyonel olarak daha az verimli bir zaman oldu. Sağlık sorunları yaşadıktan sonra fikrini değiştiren kibirli bir cerrah olarak “The Doctor”da yaptığı çalışmalarla övgüler aldı, ancak “Second Chances” ve “Until the End of the World” gibi diğer filmler pek dikkat çekmedi. 

Ayrıca Steven Spielberg'in “Yapay Zeka” ve M. Night Shyamalan'ın “Köy” filmlerinde yer aldı.

Zaman geçtikçe ve yaş aldıkça Hurt, yardımcı rollerde hayata uyum sağlamış gibiydi, “Into the Wild” ve “The Good Shepherd” filmleriyle güçlü bir dönüş yaptı. Fakat bu dönemde en dikkat çekici işi "A History of Violence"da uğursuz bir mafya babası rolüydü. Filmde, tetikçi erkek kardeşine “Annen seni hastaneden eve getirdiğinde, seni beşiğinde boğmaya çalıştım” diye itiraf ettiği sahne oyunucunun kısa ekran süresinde seyircileri koltuklarına çivilediği bir andı.

Hurt, 1971'den 1982'ye kadar aktris Mary Beth Hurt ile ve 1989'dan 1991'e kadar da Heidi Henderson ile evliydi.