Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu

16.10.2009 11:17
Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu

Onur Ödülleri sahiplerini buldu

 

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Onur Ödülleri, Yıldırım Önal Anı Ödülü ve Emek Ödülleri, Selçuk Yöntem ve Beren Saat’in sunuculuğunda Cam Piramit’te düzenlenen geceyle sahiplerine verildi.  Festivalde Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Yalçın Tura, Sevda Ferdağ, yönetmen Bob Rafelson ve yönetmen Bille August “Onur Ödülü”ne; Erol Günaydın “Yıldırım Önal Anı Ödülü”ne değer görülürken; “Emek Ödülü” set işçisi Halil Dede’ye verildi. Gecede Zülfü Livaneli, East West Ensemble orkestrasıyla birlikte sahne aldı.

 

“Buraya, bıraktığımız emaneti almaya geldik”

 

33. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden bu yana düzenli olarak verilen Onur Ödülü’ne değer görülen Türk sinema ve edebiyatının usta ismi Vedat Türkali seyircilerin yoğun alkışları arasında sahneye çıktı. Vedat Türkali’ye ödülünü yönetmen Ertem Göreç verdi. Türkali alkışlar arasında yaptığı konuşmasında, “Bana, 1965 yılında ikincisi düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde, “Karanlıkta Uyuyanlar” filminin senaryosuyla “En İyi Senaryo Ödülü” verildi.  Ama o filme ödül verilmedi. Bende oturdum bir yazı yazdım. O dönem bütün yönetmenler o yazının altına imzalarını attılar. Hiç kimse gidip de ödülünü almadı. Protesto ettik. Şimdi 45 yıl sonra Vecdi Sayar ve Ertem Göreç’in beni ikna etmesiyle emanetimizi almaya geldik” dedi.

 

Gecede Onur Ödülü alan diğer isimlerden Sevda Ferdağ ödülünü Ekrem Bora’nın elinden aldı. Ferdağ, ödülünü geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Halit Refiğ’e adadı. Gecede Onur Ödülü alan diğer bir isim, 200’den fazla filme imza atan yönetmen Ülkü Erakalın oldu. Yönetmene ödülünü Selda Alkor verdi.

 

“Aşk-ı Memnu” dizisinin, “Yılanların Öcü”, “Kırık Hayatlar” gibi ünlü filmlerin, “Keşanlı Ali Destanı” adlı oyunun müziklerini yapan; 1983 yılında “Bir Yudum Sevgi”, 1997 yılında “Sen de Gitme” adlı filmlere yaptığı müziklerle “En İyi Film Müziği” dalında Altın Portakal kazanan Yalçın Tura, Onur Ödülünü, Selda Alkor’un elinden aldı. Onur Ödülü alan Amerikalı Yönetmen Bob Rafelson ise ödül olarak verilen bir göğsü çıplak Venüs heykelciğini erotik buldu, \"Aldığım en erotik heykel, Türkiye\'yi tebrik ediyorum\" dedi. Danimarkalı yönetmen Bille August ise Onur Ödülü\'nü Yılmaz Güney\'in \'Yol\' filmiyle Cannes Film Festivali\'nde Altın Palmiye Ödülü alan yönetmen Şerif Gören\'den aldı.

 

Goodbye Bafana, Genç Indina Jones\'un Maceraları gibi filmlerin yönetmeni August, \"Politikacılar, tarihçiler hep istatistiklerden bahsediyor, ama filmler insanların gündelik yaşamını anlatıyor. Bu ülkenin insanları hakkında ne biliyorsam bu ülkenin filmlerinden biliyorum\" dedi.


Yıldırım Önal heykelciği emin ellerde.

 

Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün bu yılki sahibi Erol Günaydın oldu. Günaydın’a ödülünü oyuncu Suavi Eren verdi. Günaydın ödülü aldıktan sonra, “Sevgili dostum, kardeşim. Yıldırım Önal Ödülü’nü almak, beni çok mutlu etti. Benim için bundan daha değerli bir şey yok” diye donuştu.

 

Gecede ”Emek Ödülü” set işçisi Halil Dede’ye verildi. Dede’ye ödülünü Neslihan Siligür verdi. Halil Dede ödülünü, tüm seç işlerine adına aldığını söyledi.

 

Festivalin bu yılki “Sinemanın Müziği Müziğin Sineması” teması kapsamında, Zülfü Livaneli, Yunanlı besteci Evanthia Reboutsika ve East West Orkestrası birlikte sahne aldı.  Ödül Töreni sonrasında Zülfü Livaneli de seyircilerle birlikte unutulmaz şarkılarını seslendirdi.