Yönetmen Wolfgang Petersen Hayatını Kaybetti

17.08.2022 13:34
Yönetmen Wolfgang Petersen Hayatını Kaybetti

Alman yönetmen Wolfgang Petersen 81 yaşında hayatını kaybetti.

Büyük beğeni toplayan Almanca filmi Das Bootun ardından, “Ateş Hattında,” “Hava Kuvvetleri Bir,” “Kusursuz FırtınaveTruva gibi Hollywood'da gişe rekorları kıran filmlere imza atan yönetmen Wolfgang Petersen, 81 yaşında yaşamını yitirdi. Ünlü yönetmen pankreas kanseri ile mücadele ediyordu.

''Das Boot'' ile iki Oscar adaylığı kazanan Petersen’ın “Hava Kuvvetleri Bir” filmi, 1997 yılının en yüksek gişe hasılatı yapan 5. yapımı oldu.

Wolfgang Petersen kimdir?

Wolfgang Petersen, 14 Mart 1941'de o zamanlar Prusya bölgesi içinde kalan, günümüzde Almanya'nın kuzeybatısında yer alan Emden kasabasında doğdu. Hamburg'da yönetmenlik eğitimi aldı. Daha sonra Berlin Film ve TV Akademisi'ne kaydoldu. Bu yıllarda daha çok TV yapımlarıyla ilgilendi. 1974'te ilk uzun metrajlı sinema filmi “Einer von uns beiden”i çekti. 1977'de çektiği ikinci filmi “Die Konsequenz” vizyona girdi. 1981 yılında ona büyük ün getiren “Das Boot” filmi, 6 dalda Oscar'a aday oldu. 2. Dünya Savaşı'nda okyanuslarda savaşan bir denizaltı mürettebatını anlatan film, 2. Dünya Savaşı'yla ilgili çekilmiş en iyi filmler arasında anılıyor. Bu filminin başarısının ardından Hollywood destekli uluslararası yapımlarda çalışmaya başladı. Tamamen Hollywood desteğiyle çektiği ilk filmi “Düşmanım” (1985) çok büyük ses getirmedi. 1993'te Clint Eastwood'un başrolde oynadığı  “Ateş Hattında” ve 1995 yapımı tıbbi felaket filmi Tehdit ile önemli gişe geliri elde etti. Petersen, bir sonraki filmi 1997 yapımı “Hava Kuvvetleri Bir” ile yine adından çok söz ettirdi. Uçağı kaçırılan ABD Başkanı rolünde Harrison Ford'un oynadığı film, 90'lı yılların en akılda kalan aksiyon-macera filmleri arasına girdi. Petersen 2000 yılında bir başka felaket filmi “Kusursuz Fırtına”yı yönetti. 2004 yılında ise antik çağlar epiği “Truva”yı beyazperdeye aktardı.