4. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali

30.10.2009 10:29
4. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 - 22 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası İpek Yolu Film Festivali, sinemaseverleri büyülü bir yolculuğa çıkaracak.

 

Bu yıl 4. kez düzenlenen Uluslararası İpek Yolu Film Festivali’nin programı, Tayyare Kültür Merkezi’nde 28 Ekim 2009 Salı günü düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı.

 

Tanıtım toplantısına, Festival Yönetmeni Ali Çalışır’ın yanı sıra; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe;  Festival Danışma Kurulu Üyeleri Ali Sönmez, Alin Taşçıyan, İzzet Günay ve Necip Sarıcı; Kültür AŞ Genel Müdürü Rıfat Bakan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak katıldı.

 

Festival Teaser’ı ve Fragmanın gösterimi ile başlayan Basın Toplantısı’nda festivalin bu yıl ki temasının “Sinema ve Mimarlık” olduğu açıklandı. Ayrıca festivalde 45 ülkeden 140 yakın filmin gösterileceği programın duyurusu yapıldı.

 

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda Yarışacak Filmler ve Jüriler Açıklandı!

 

Basın toplantısında açıklanan, festivalin ulusal uzun metraj kategorisinde yarışacak filmler şunlar: Cemal Şan’ın “Acı”, İlksen Başarır’ın “Başka Dilde Aşk”; Handan Öztürk’ün “Benim ve Roz’un Sonbaharı”;  Murat Saraçoğlu’nun “Deli Deli Olma”; Ümit Ünal’ın “Gölgesizler”; Yavuz Özkan’ın “İlkbahar Sonbahar”; Theron Patterson’un “Kara Bulut”; Mehmet er ve Maryna Gorbach’ın birlikte yönettiği “Kara Köpekler Havlarken”; Atalay Taşdiken’in “Mommo, Kız Kardeşim” ve son olarak Semir Aslanyürek’in “Yedi Avlu”.

 

Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışması’nın jüri üyeleri bu yıl, İstanbul Film Festivali Eski Yönetmeni Hülya Uçansu, oyuncu Yetkin Dikinciler, gazeteci-yazar ve SİYAD Üyesi Cüneyt Cebenoyan ve yönetmen ve akedemisyen Tevfik Başer’la Alman film eleştirmeni, FIPRESCI Genel Sekreteri Klaus Eder isimlerinden oluşuyor.

 

En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen film ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 50.000 TL para ödülü, En İyi Yönetmen dalında ödüle layık bulunan eserin yönetmeni ise ‘Altın Karagöz Ödülü’ ve 25.000 TL para ödülünün sahibi olacak.

 

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda Yarışacak Filmler ve Jüri Üyeleri!

 

Azerbaycan’dan Elçin Musaoğlu’nun 40. Kapı - 40th Door; İspanya’dan Freddy Mas Franqueza’nın Bir Rüyadan Uyanmak – Awaking From a Dream; Romanya’dan Bobby Paunescu Francesca; İsveç’ten Henrik Hellström & Fredrik Wenzel’in birlikte yönettiği Herkes Kendini Düşünür – Burrowing; Meksika’dan Emilio Portez’in Juan Perez’in Kellesiyle Tanışın - Meet the Head of Juan Perez; İtalya’dan Mirko Locatelli’nin Kışın İlk Günü – First Day of Winter; Almanya Sırbistan ortak yapımı Darko Lungulov’un Orada ve Burada - Here and There; Danimarka İsveç ortak yapımı Antonio Tublén & Alexander Brondsted’ın Orijinal – Original; Macaristan’dan Atilla Till’in Panik / Panic; Uruguay İtalya ortak yapımı Mariano Cohn&Gaston Dupart’ın Ressam – The Artist; İran’dan Pananbarkhoda Rezaee’nin Siste Bir Işık - A Light in the Fog  filmleri yarışacak. Uluslar arası yarışmada ülkemizi Mahmut Fazıl Coşkun’un Uzak İhtimal – Wrong Rosary filmi temsil edecek.

 

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Yarışması’nın jüri üyeleri bu yıl, ‘Baran’, ‘Cennetin Rengi’, ‘Serçelerin Şarkısı’ filmlerinin dünyaca tanınmış usta yönetmeni Majid Majidi; ünlü Bulgar yapımcı Andrey Karanikolov; İpek Yolu Film Festivali’nde geçtiğimiz yıl ‘İz Sürücü / Investigator’ filmi ile uluslararası yarışmada En İyi Film Ödülü’nü alan genç Macar yönetmen Atilla Gigor; oyuncu ve yönetmen Cansel Elçin; oyuncu Fadik Sevin Atasoy ve ‘Tengri: Mavi Cennet’, ‘Moğolistan Efsanesi’ filmlerinin Orta Asya Uzmanı Fransız yönetmeni Marie Jaoul de Poncheville isimlerinden oluşuyor.

 

Uluslararası Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Film kategorisinde ödüle değer görülen film 40.000 Amerikan Doları para ödülü ve Altın Karagöz Heykelciği almaya hak kazanacak.


Festivalin Onur Ödülleri!

 

Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali tarafından her yıl sinemaya büyük emek vermiş değerli isimlere takdim edilen Onur Ödülleri bu yıl Yeşilçam’ın iki büyük ismine veriliyor. Oynadığı ‘Beyaz Güvercin’ tiyatro oyunu ile anılan; tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Nedret Güvenç ve Hollywood filmlerinde oynayarak büyük başarı yakalayan, Türk sinemasının jönlerinden Muzaffer Tema bu yılki Onur Ödülleri’nin sahibi oluyor. Onur Ödülleri’nin bu iki büyük ve değerli sanatçımız için anlamı çok daha büyük olacak. Yıllarca sinemaya büyük emek veren ve onlarca filmde oynayan Nedret Güvenç ve Muzaffer Tema, sanat yaşamları boyunca ilk kez bir film festivalinden onur ödülü alacak.


Festival Emek Ödülleri

 

Sinema sanatını sanat yapan emekçilerin de saygıyla anılması gerektiğine dikkat çekmek için ilk kez geçtiğimiz yıl verilmeye başlanan Emek Ödülleri bu yıl; pek çok tiyatro oyununda ve sinema filminde oynayan ve şu an Bursa Huzurevi’nde kalan Baykal Kent’e ve bir diğer sinema oyuncusu Hakkı Kıvanç’a takdim edilecek.

 

Sanatçılarımıza ödülleri, festivalin 13 Kasım 2009 Cuma günü 19.30’da Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek Açılış Töreni’nde takdim edilecek.