Marlon Brando Adına Oscar’ı Reddeden Aktivist Sacheen Littlefeather Hayatını Kaybetti

03.10.2022 16:29
Marlon Brando Adına Oscar’ı Reddeden Aktivist Sacheen Littlefeather Hayatını Kaybetti

Oyuncu ve aktivist Sacheen Littlefeather 75 yaşında hayatını kaybetti

Sacheen Littlefeather, 1970'lerde “The Trial of Billy Jack”, “Winterhawk” ve “Johnny Firecloud” gibi filmlerde rol almıştı. Aynı zamanda, Yerli insanların sinemadaki yerini inceleyen 2009 belgeseli “Real Injun”da da karşımıza çıkan bir Yerli hakları aktivistiydi.

Littlefeather, en çok Marlon Brando adına Oscar ödülünü reddettiği 1973 Akademi Ödülleri Töreni’ndeki çıkışıyla tanınıyor. Brando, “The Godfather”daki Vito Corelone rolüyle ödüle aday gösterildi. Ancak Brando, son dakikada törene katılmamayı seçti ve Güney Dakota'daki Wounded Knee'deki çıkmaza dikkat çekmek için töreni boykot etti. Brando, Littlefeather'dan kazanması durumunda onun yerine sahneye çıkmasını istedi ve onun adına okuması için bir konuşma metni hazırladı. Brando En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı ve Littlefeather sahneye çıktı, ancak zaman kısıtlamasının farkında olduğu için Brando'nun 739 kelimelik konuşmasını, Kızılderililerin film ve televizyondaki temsiline, Wounded Knee’deki kuşatmaya dikkat çeken daha kısa bir mesaja yoğunlaştırdı. Littlefeather'ın konuşması kısa ve nazik olmasına rağmen, yuhalamalar karşılandı. Konuyla ilgili yıllarca bir telafi adımı olmayan Akademi, henüz geçtiğimiz Haziran ayında, Littlefeather’dan resmi olarak özür diledi.

Littlefeather, 2 Ekim 2022'de, Novato, California'daki evinde sevdikleri yanındayken yaşamını yitirdi. 75 yaşında olan Littlefeather, metastatik akciğer kanseri hastasıydı. Littlefeather, 1990'larda kolon kanseri teşhisi konduğundan beri kanserle savaşıyordu. 2018 yılında, 2012 yılında ilk kez teşhis edildiği meme kanserinin nüksetmesi olan 4. evre meme kanserine yakalandı. Kanser, son yıllarda metastaz yaparak ölümcül hastalığa yol açtı.

Sacheen Littlefeather, 1973 yılında, Akademi Ödülleri Töreni'nde

Aktivist olarak Sacheen Littlefeather

Hayatı boyunca ciddi sağlık sorunları yaşayan Littlefeather, ünlü Oscar konuşmasının ardından sağlık ve tıp alanında da büyük çabalar ortaya koydu. 1980'lerin sonlarında, San Francisco'daki Amerikan Kızılderili AIDS Enstitüsü'ne katıldı ve Rahibe Teresa tarafından kurulan bir AIDS bakımevinde çalıştı. Littlefeather ayrıca 1986 Geleneksel Hint Tıbbı Başarı Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülün sahibi oldu.

Littlefeather Akademi Ödülleri'ndeki konuşmasıyla tanınıyor olsa da, sağlık ve Yerli hakları aktivisti olarak büyük etki yarattı. Akademi, ölümünden sadece aylar önce özür dilemiş olsa da kendisi bunu "bir rüyanın gerçekleşmesi" olarak nitelendirdi. Littlefeather, özellikle ekrandaki Yerli Amerikalıların tasviri olmak üzere birçok önemli Yerli meselesine dikkat çekti.