Bursa’da Festival Havası

20.11.2009 10:01
Bursa’da Festival Havası

Pazar günü sona erecek 4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali \'ni  takip etmek amacıyla, geçtiğimiz haftasonu Bursa’daydım. Ankara’ya çok benzettiğim bu yeşil şehirde, üç günlüğüne de olsa, festival atmosferini yaşama fırsatım oldu. 45 ülkeden 140’a yakın filmin seyirciyle buluştuğu bu büyük organizasyonu kaçıranlar için, Bursa’dan ve festivalden özel notlar Sinemalar.com’da. 

•    Henüz dört yaşında, genç bir festival olmasına rağmen; zengin film programı,  önemli konukları ve festival kapsamında gerçekleştirilen ücretsiz sinema kursları, film atölyeleri ve sergiler gibi yan etkinlikleri sayesinde Türkiye’nin en prestijli sinema organizasyonlarından biri haline gelen İpek Yolu Film Festivali , bu yıl da seyircilerine tadına doyamayacakları bir festival deneyimi yaşattı.

•    13 Kasım Cuma akşamı Bursa’ya varır varmaz, ayağımın tozuyla festivalin açılış törenine katıldım. Ahu Türkpençe ve Ali Sunal ’ın sunduğu gecenin özel konuğu, Suriyeli ünlü yönetmen ve oyuncu Ghassan Masoud’ du. Sanatçıyı “Kurtlar Vadisi:Irak ” ve “Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu ” filmlerindeki performanslarından tanıyoruz. “Kingdom of Heaven / Cennetin Krallığı ” filminde Orlando Bloom ve Edward Norton gibi Hollywood yıldızları ile birlikte kamera karşısına geçen başarılı aktöre, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir plaket takdim edildi.

•    Fadik Sevin Atasoy , Cansel Elçin ve Yetkin Dikinciler gibi ünlü oyuncuların da katıldığı törende, ‘festivalin açılış filmi’ olarak gösterilen  “Entre Nos  / Aramızda ” filminin yönetmenleri Paula Mendoza ve Gloria La Morte de konuklar arasındaydı. Bu yıl birçok festivalden ödülle dönen bu filmi mutlaka izlemelisiniz. Didaktik repliklere başvurmadan, derdini en samimi şekilde anlatan; iç karartıcı hikayesine rağmen, aydınlık ve umut dolu bir film “Aramızda ”. İzlediğim en etkileyici kadın filmlerinden biri hatta. Törene birlikte katıldığımız “Uçan Süpürge ” kızları, bu filmi kaçırdıkları için çok üzüldüler; haberiniz olsun.

•    14 Kasım Cumartesi günü, festivalin en çok ilgi gören bölümlerinden Ulusal Altın Karagöz Uzun Metraj Film Yarışması kapsamındaki filmlerin gösterimleri başladı. Handan Öztürk ’ün yönettiği “Benim ve Roz’un Sonbaharı ” ve İlksen Başarır ’ın “Başka Dilde Aşk ” filmlerini izledim.

Melekler Korusun ” dizisinden tanıdığımız genç oyuncu Serkan Altunorak ’ın başrolde olduğu “Benim ve Roz’un Sonbaharı ”, çok şey anlatmaya çalışan ancak kopuk senaryosu nedeniyle bütünlük kurmakta zorlandığımız bir filmdi.

Saadet Işıl Aksoy ve Mert Fırat ’ın başrolleri paylaştığı “Başka Dilde Aşk ” ise başarılı bir Türk filmi izlemenin keyfini yaşattı festival takipçilerine. İşitme engelli bir gencin, çağrı merkezinde çalışan bir kıza aşık olmasını şiirsel bir dille anlatan “Başka Dilde Aşk ”, 18 Aralık’ta vizyona girecek.

•    4. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali ödülleri bu akşam sahiplerini bulacak. Jüri üyelerinin seçimiyle, ulusal ve uluslararası kategorilerde en iyi filmlerin açıklanacağı gecede, Sertab Erener sahne alacak.

•    Daha önce FilmEkimi ’nde izleme fırsatı bulduğumuz ve bu yıl İpek Yolu Film Festivali ’nin “Panorama” bölümünde gösterilen Woody Allen ’ın son filmi “Whatever Works ” (alakasız tercümesiyle “Kim Kiminle Nerede”) için, kelimenin tam anlamıyla izdiham yaşandı.

•    Cumartesi gecesi, Mudanya Montania Restaurant’da yapılan törende festival sponsorlarına teşekkür plaketleri takdim edildi. Sinemalar.com’u temsilen katıldığım törende, bir plaket de ben kapıverdim. Teşekkür plaketi alırken kameralara gülümsemek çok eğlenceli!


Yazı: Serkan Tavşanoğlu