Gezici Festival’in Filmleri Belli Oldu!

22.11.2009 10:21
Gezici Festival’in Filmleri Belli Oldu!

Gezici Festival ’in Artvin ayağında yapılacak Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda bu yıl Almanya, Fransa, Güney Kore, İrlanda, İsveç, Kanada, Romanya, Singapur, Şili ve Türkiye’den 2009 yapımı 10 film yarışacak .


İlk filmler yarışıyor


Yarışmalı bölümde yer alan filmlerin yedisi yönetmenlerin ilk filmi olma özelliğini taşıyor. Bunlardan İsveç yapımı Bir Kız (The Girl) , bir büyüme öyküsü anlatıyor. Fredrik Edfelt ’in 10 yaşındaki bir kız çocuğun evde tek başına kalışını etkileyici görüntüler ve planlarla öykülediği filmi Berlin, Montreal, Atina film festivallerinden ödüller aldı.


Singapur ve Kanada ortak yapımı Burada (Here) ise yarışmanın hazmı en zor filmlerinden biri. Tzu Nyen Ho ’nun yönettiği film bir sinir hastalıkları hastanesinde geçiyor ve ‘videocure’ denen bir yöntemle hastaların suçlarıyla yüzleşip tedavi edilmelerini anlatıyor. Filmin yönetmeni Tzu Nyen Ho ’nun filmin Artvin’deki gösterimine katılacağını özellikle belirtelim.


Bu yıl Cannes’da Eleştirmenlerin Haftası bölümünde gösterilen Huacho (Huacho) , Along Came the Rain adlı kısa filmiyle dikkat çeken Alejandro Fernández Almendras ’ın ilk konulu uzun metraj filmi. Şili, Almanya ve Fransa ortak yapımı olan film, yönetmenin de doğum yeri olan Chillan kentine yakın bir çiftlikte yaşayan yoksul bir ailenin bir gününe odaklanıyor.


Margaret Corkery ’nin Karlovy Vary Film Festivali’nde Bağımsız Kamera Ödülü’nü alan İrlanda yapımı filmi Eamon (Eamon) ise traji-komik bir film. Eamon adlı bir çocuğun anne ve babasıyla çıktığı tatilde başlarından geçenleri anlatan film, aile kurumuna getirdiği çarpıcı yorumla hem güldürüyor hem de şaşırtıyor.


Güney Kore asıllı Fransız kadın oyuncu Ounie Lecomte ’un kendi hayatından esinlenerek yazıp yönettiği Yepyeni Bir Hayat (A Brand New Life) ise, babası tarafından yetimhaneye bırakılan Jinhee adlı kız çocuğun dokunaklı yolculuğunu anlatıyor. Bu filmle Tokyo Film Festivali’nde Asya Film Ödülü’nü alan Lecomte, filmin Artvin’deki gösteriminde bulunacak ve seyircilerin sorularını yanıtlayacak.


Yarışmanın bir diğer Güney Kore yapımı filmi ise Bay Kim’in Avare Günleri (Castaway on the Moon) . Başarısız bir intihar girişiminde bulunan bir adam Han Nehri’ndeki Bam Adası’na çakılır… Ölmenin kolay olmadığını anlayınca bir süreliğine adada yaşamaya karar verir. Uzun zamandan beri ilk kez kalbi ümitle çarpmaya başlar. Bir işaret gönderir: MERHABA! Lee Heyjun ’un yönettiği film, intihara kalkışan bir adamın ‘Ay’a düşmesini ve burada yaşadıklarını öykülerken sıra dışı mizahı ve romantizmiyle öne çıkıyor.


Cannes’dan ödüllü filmler


Nassim Amaouche ’nin Fransa adına yarışan Elveda Gary ’si (Adieu Gary) ıssız bir Güney Fransa kasabasındaki çıkışsızlığı, işsizliği, emek kavramının yok oluşunu ve kuşak çatışmasını sıcak bir hümanizmayla ele alan keyif verici bir film. Fransa’daki işçi sınıfına dair zekice gözlemler yapan film, bu yıl Cannes Film Festivali’nde Eleştirmenlerin Haftası Büyük Ödülü’nü aldı.


Doğu Avrupa sinemasının en iyi çıkış yapan yönetmenlerinden biri olan ve Türkiye’de Bükreş’in Doğusu (12:08 East of Bucharest) filmiyle de tanınan Romanyalı yönetmen Corneliu Porumboiu ’nun son filmi Polis, (s.) (Police, Adjective) festivalin heyecanla beklenen filmlerinden. Cannes’dan FIPRESCI Ödülü ve Belirli Bir Bakış - Jüri Ödülü’yle dönen film bir polis memurunun vicdan muhasebesini adalet kavramına dair sarsıcı bir sorgulamayla beyazperdeye taşıyor.


Türkiye’yi iki film temsil edecek


Yarışmada Türkiye’yi iki film temsil ediyor. Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan ’ın kurmaca belgesel filmi İki Dil Bir Bavul , üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış Türk öğretmen Emre Aydın’ın bir yılını, okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatıyor. Bu yılın en çok konuşulan ve tartışılan filmlerinden olan İki Dil Bir Bavul ’un gösterimlerine yönetmenleri de katılacak.


Bu sene Antalya Film Festivali’nde Büyük Ödül’ü Reha Erdem’in Kosmos filmiyle paylaşan Bornova Bornova ise Türkiye sinemasında ne zamandır görmediğimiz bir ekip oyunculuğuna sahip. Aynı mahalleden karakterlerin hayallerinin, erotik fantezilerinin ve korkularının ürünü olan olayları anlatan film, İnan Temelkuran ’ın ikinci kurmaca uzun metraj filmi. Filmin Ankara ve Artvin gösterimlerinde Temelkuran’ın yanı sıra filmin Altın Portakallı oyuncuları Öner Erkan ve Damla Sönmez de katılacak.


En iyi filme 10 bin Avro


Artvin Valiliği ’nin ve Artvin Belediyesi ’nin katkılarıyla düzenlenecek olan Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda en iyi filme 10 bin Avro değerinde Altın Boğa Ödülü verilecek. 5 bin Avro değerindeki ikincilik ödülü ise Gümüş Boğa olacak. 16 Aralık akşamı Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde yapılacak Ödül Töreni’nde ayrıca, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi de SİYAD Ödülü verecek.