Qui-gon Jinn

Kuzey İrlanda | 7 Haziran 1952
9,4/10

Liam John Neeson, Kuzey İrlandalı sinema oyuncusu. En bilinen rolü Schindler'in Listesi filmindeki Oscar Schindler rolüdür. Ayrıca Star Wars serisinin 2. üçlemesinin ilk filminde Qui-Gon Jinn rolünde oynamıştır. Neeson 1952'de Kuzey İrlanda'nın Ballymena, County Antrim şehrinde dünyaya geldi. Annesi Katherine aşçıydı, babası Bernard ise bir okulda bekçilik yapıyordu. Elizabeth, Bernadette, ve Rosaline adında 3 kız kardeşi vardı. Çocukluk yıllarında boksla ilgilenen, hatta şampiyonluklar kazanan Neeson, daha sonra oyunculuğa yöneldi. Belfast'ın Queens Üniversitesi'nde Fizik ve Bilgisayar Bölümleri'ne kayıt yaptırdı, ancak okulu yarım bırakarak çeşitli işlerde çalışmaya başladı. 1976'da Lyric Players' Theatre adlı tiyatro topluluğuna katıldı ve 1977'de ilk sinema filminde oynadı. Daha sonra sahne çalışmalarına devam etti, önce Dublin'e sonra Londra'ya taşındı. Şöhreti arttıkça daha yüksek profilli filmlerde oynadı (The Bounty, The Mission gibi) Bu filmlerde Anthony Hopkins ve Robert De Niro gibi yıldızlarla çalışma imkanı buldu. 80'li yılların sonunda Hollywood'a geçen Neeson, hem filmlerde, hem de Broadway oyunlarında başarısını kanıtladı. Steven Spielberg'ün 1993'te çektiği Schindler'in Listesi filminin ana karakteri Oskar Schindler'i oynayan usta oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu Oscarına aday gösterilse de ödülü Tom Hanks'e kaptırdı. Daha sonra Michael Collins, Sefiller, Star Wars I ve Aşk Her Yerde gibi filmlerde başrolde yer aldı. 2005'te Christopher Nolan'ın yeni Batman serisinin ilk filmi Batman Başlıyor'da Ra's al Ghul rolüyle izleyicilerle buluştu. 2010'da Titanların Savaşı filminde tanrılar tanrısı Zeus'u canlandırdı. Son olarak ülkemizde 2014'te gösterime giren Non-Stop filminde bir hava polisi rolünde karşımıza çıktı. 1980'li yılların başında bir süre Oscarlı aktris Helen Mirren ile çıkan Neeson, 1994'te Nell filminin çekimleri sırasında tanıştığı İngiliz aktris Natasha Richardson ile evlenmiştir. Bu evlilikten Micheál (d. 1995) ve Daniel (d. 1996) adında iki çocuğu vardır. Ancak Richardson, 2009'da geçirdiği bir kayak kazası sonucu genç yaşta hayatını kaybetmiştir. 1999'da Britanya İmparatorluğu Nişanı'na layık görülen Neeson, aynı zamanda ABD vatandaşıdır. Liverpool futbol takımını tutmaktadır. Bitiremediği Queen's Üniversitesi'nden fahri doktorası vardır.

Devamını Oku

Qui-gon Jinn Biyografi

Öğrencisi Obi-Wan Kenobi ile birlikte Ticaret Federasyonu’nun Naboo kuşatmasını kaldırması için çıktıkları serüvende kendilerini savaşın ortasında bulmuşlardır. Kraliçe Amidala ’yı gezegenden kurtarmalarının ardından gemilerindeki arıza nedenli ile Tatooine adında bir çöl gezegenine zorunlu iniş yapmışlardı. İhtiyaçları olan malzemeleri temin etme sürecinde Usta Jinn, Anakin Skywalker adında bir çocukla tanışmış ve onda olağanüstü bazı güçlerin bulunduğunu fark etmiştir.

Jedi Konseyi’nin karşı çıkmasına rağmen çocuğun eğitimini üstlenmiştir. Naboo Savaşı’nda bin yıldır yüzlerini saklamayı başaran Sithler, Darth Maul adından bir Zabrak savaşçısı ile ortaya çıkmışlardı. Kılıç kullanmadaki becerisine rağmen kendinden daha çevik ve atletik olan Maul tarafından öldürülen Jedi ustası, son bir istek olarak Obi-Wan’dan Anakin Skywalker’ı eğitmesini istemiştir. Ölümünden sonra tam olarak nasil olduğu bilinmesede Whills denilen bir oluşumdan güç ile bir olmayı fakat fiziksel bütünlüğünü kaybetsede zihinsel bütünlüğünü korumanın yollarını öğrendi. İlk olarak Yoda ile temasa geçen Jinn ona Dooku ile 2. karşılaşmasından önce önemli ipuçları verdi. Daha sonra Jedi Düzeni’nin Galaktik İmparatorluğun kurulması ile sona ermesinin ardından Usta Yoda bu bilgiyi Obi-Wan Kenobi ile paylaştı ve Tatooine ‘deki uzun süreli bekleyişi için yeni bir eğitim alacağını söyledi. Luke'u izlerken bir çok kereler Jinn ile konuşan Kenobi bu konuşmaların birinden dolayı son kalan Jedi'lardan biri olan fakat padawanlığının son yılında düzeni Anakin yüzünden terk eden Ferus Olini kurtarmak için Tattoineden ayrılmış ve bu olaylar zinciri ikizlerin gizliğinin ortaya çıkmasını engellemede önemli bir yer tutmuştur

Foto Galeri

Tümünü Gör