Oscar Kısa Listeleri Açıklandı!

23.12.2023 11:03
Oscar Kısa Listeleri Açıklandı!

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, yaklaşan 96. Oscar töreni için 10 kategoride kısa listeleri açıkladı.

96. ödül töreni için hazırlanan listede Greta Gerwig'in meta-komedi filmi "Barbie", beş adetle en çok adı geçen oldu. Bu adaylıklar arasında Billie Eilish'in, Dua Lipa'nın ve Mark Ronson ile Andrew Wyatt'ın şarkıları üç katkısıyla en iyi ses, orijinal şarkı ve son olarak bu ikiliden orijinal bir müzik bulunuyor.

"Barbie" için büyük bir eksiklik, en çok sürpriz getiren kategori olan makyaj ve saç stili kategorisinde yaşandı. "Barbie", "The Color Purple" ve "Guardians of the Galaxy Vol. 3" gibi filmler de kısa listeye giremeyenler arasındaydı. Academy bunun yerine, A24'ün "Beau is Afraid" filmini ve Universal Pictures'ın korku filmi "The Last Voyage of the Demeter"ı seçti.

Müzik kategorilerinde, Daniel Pemberton'ın (Spider-Man: Across the Spider-Verse), Ludwig Göransson'ın (Oppenheimer) ve recently Robbie Robertson'ın (Killers of the Flower Moon) besteleri bulunuyor. Ayrıca, Thomas Newman (Elemental) ve John Williams (Indiana Jones and the Dial of Destiny) gibi birçok deneyimli müzisyen de listede yer alıyor.

Olivia Rodrigo'nun hit şarkısı "Can't Catch Me Now" da "The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes" filmi için Oscar adaylığına bir adım daha yaklaşıyor. Wes Anderson'ın kısa filmi "The Wonderful Story of Henry Sugar", Pedro Almodovar'ın başrolünde Pedro Pascal'ın olduğu "Strange Way of Life" ile birlikte canlı aksiyon kısa listesine girdi.

Daha önceden Christopher Nolan'ın "Oppenheimer" filminin yarışmada ilerleyemeyeceğini biliyorduk. Ancak film, makyaj, ses ve müzik kategorilerinde güçlü bir performans sergiledi. Görsel Efekt dalında, kalan 10 film arasından beş adayı seçmek zorundalar, bunlar arasında canavar filmi "Godzilla: Minus One", Zack Snyder'ın destansı "Rebel Moon - Part One: A Child of Fire" ve animasyonlu "Spider-Man: Across the Spider-Verse" bulunuyor.

Diğer güçlü performans sergileyen filmler arasında Martin Scorsese'nin "Killers of the Flower Moon" filmi, toplamda dört adet adı geçen kategoriler arasında orijinal şarkı dahil, ve J.A. Bayona'nın "Society of the Snow" filmi yer alıyor. Bu film, geçen yılın sürpriz güçlü yapımı olan ve dört Oscar kazanan "All Quiet on the Western Front"ın yolunu izleyebilir.

Oscar adaylık süreci 11-16 Ocak tarihleri arasında devam edecek ve resmi adaylar 23 Ocak'ta açıklanacak.

İşte açıklanan Oscar kısa listeleri!

En İyi Belgesel

 

En İyi Uluslararası Film

 

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

 

En İyi Ses

 

Orijinal Film Müziği

 

En İyi Orijinal Şarkı

 

En İyi Görsel Efekt

 

Kaynak: Variety