Altın Portakal’a Başvurularda Yeni Koşullar

20.01.2011 11:15
Altın Portakal’a Başvurularda Yeni Koşullar

Yeni yönetmeliğe göre Altın Portakal’a ulusal uzun metraj film yarışması dalında başvuracak filmlerin yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olması gerekiyor.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 8 - 14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

Festival yönetmeliğinde yapılan değişikliğe dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal’a ulusal uzun metraj film yarışması dalında başvuracak filmler için “yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olma” koşulunun getirildiğini bildirdi. Ulusal uzun metraj film yarışmasının ilgili bölümü geçen yılki yönetmelikte “başka bir ulusal yarışmada ‘en iyi film’ dalında ödül almamış olma” şeklindeydi.

 

Başkan Mustafa Akaydın, yönetmelikte yapılan değişikliğin gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Altın Portakal’da yarışmaya katılacak uzun metraj filmlerle ilgili ‘ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olma’ koşulu geçmiş yılların yönetmeliklerinde zaten vardı. Türk sinemasına damgasına vuran krizin bir sonucu olarak, yıl içinde tek rakamlarla ifade edilen yapımların gerçekleştirildiği düşüşler gözlendi. Yarışma yönetmeliğinde son yıllarda yumuşatmaya gidilmesinin nedeni buydu. Türk sineması, artık her yıl 80 ile 100 arasında filmin yapıldığı bir düzeye ulaşmıştır. İlgili maddede yaptığımız düzenleme, yarışma yönetmeliğimize geri dönüldüğü şeklinde anlaşılmalıdır.”

 

Maddenin eski ve yeni hali

 

47. Festivalde yarışacak filmler için yönetmelik maddesinde “başka bir ‘ulusal yarışma’da ‘en iyi film’ dalında ödül almamış, herhangi bir ulusal TV kanalında (pay TV kanalları dahil) gösterilmemiş ve DVD baskıları satışa sunulmamış olmalıdır” ibaresi yer alıyordu.

 

48. Festival ve sonrası için yapılan düzenlemeyle maddenin bu bölümü şu şekli aldı: “Yarışmaya başvuracak filmler, yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış, herhangi bir ulusal TV kanalında (pay TV kanalları dahil) gösterilmemiş ve DVD baskıları satışa sunulmamış olmalıdır.”

 

Uzun Metraj’da akçeli ödüller 590 bin TL.

 

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci gelen film 330 bin TL ile ödüllendirilecek. En İyi İlk Film’e ise 50 bin TL verilecek.

 

48. Festival’de En İyi Yönetmen ödülü 50 bin; En İyi Senaryo ödülü 30 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni 30 bin, En İyi Müzik ödülü 30 bin TL olarak belirlendi.
48’nci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:

 

En İyi Film                                     330.000 TL        ve Altın Portakal heykeli
En İyi İlk Film                                50.000 TL         ve Altın Portakal heykeli
En İyi Yönetmen                             50.000 TL         ve Altın Portakal heykeli
En İyi Senaryo                                30.000 TL         ve      Altın Portakal heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni              30.000 TL          ve     Altın Portakal heykeli
En İyi Müzik                                    30.000 TL          ve     Altın Portakal heykeli
En İyi Kadın Oyuncu                                                          Altın Portakal heykeli
En İyi Erkek Oyuncu                                                 Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu                                Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu                                 Altın Portakal heykeli
En İyi Kurgu                                                                  Altın Portakal heykeli
En İyi Sanat Yönetmeni                                             Altın Portakal heykeli

 

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü                                          Altın Portakal heykeli
Herhangi bir dalda genç bir yetenek (yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteci) için kullanılır.

 

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü                                  Altın Portakal heykeli
Ses Tasarımı, Özel Efekt, Kostüm, Makyaj tasarımı, v.b. teknik dallardan birinde kullanılabilir.

 

Antalya Teşvik Ödülü                        70.000 TL                            
En İyi Film Ödülü’nün sahibi olan yapımcının, ödülü aldığı yılı takiben 2 yıl içinde çekeceği yeni  bir bölümünü Antalya’da çekmesi halinde teşvik amacıyla verilen ödüldür.