Eskişehir’in Film Festivali Başladı

02.05.2011 14:27
Eskişehir’in Film Festivali Başladı

Sinema Kültürünü Geliştirme Birimi ve İletişim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen festivalin açılış töreni, Sinema Anadolu’da gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversitenin 50 yılı aşan varlığının şehirden bölgeye, ulusaldan küresele uzanan çok yönlü bir etki yarattığını belirtti. Gündoğan, bu etkinin alanı içerisinde Anadolu Üniversitesinin, bilimsel üretimin, eğitimin yanı sıra kültür ve sanatı aynı oranda kimliğinin ayrılmaz bire parçası olarak gören ve kültür ve sanatın hayata değer katan dönüştürücü gücünü de bu bağlamda çok önemseyen bir üniversite olduğunu söyledi.  Kültür ve sanat alanında önemli bir yere sahip olan festivallerin, özellikle yapıldıkları mekanların kimliğine bürünerek ve o coğrafyadan beslenerek bu mekanlarla bir bütün oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Gündoğan, şöyle konuştu:

 

\'\'Bu bağlamda Eskişehir ve Anadolu Üniversitesi de Uluslararası Eskişehir Film Festivali\'ne bir mekan oluşturarak, kentin ve üniversitenin kültürünü ve kimliğini bu festivale yansıtmak suretiyle çok önemli bir misyon üstlenmektedir. Sanatın gücünü öğrencileriyle, şehriyle buluşturmak konusunda öncü olan Anadolu Üniversitesi, sanata ve özellikle sinema sanatına verdiği önemle 13 yıldır Uluslararası Eskişehir Film Festivalini, üniversitemizin çok değerli öğrencileri, akademisyenleri, çalışanları ve bu kentin paydaşlarıyla gerçekleştirmektedir. Anadolu Üniversitesi ile Eskişehir birlikteliğinin en önemli göstergelerinden biri olan bu festival, sanatsal ve kültürel etkileşimi, üniversite, şehir ve insan arasındaki paylaşımı güçlendirmekte; kurumsal sürekliliğimiz ve kararlılığımızı gelecek kuşaklara aktarmada önemli rol üstlenmektedir. .. Bu organizasyonda emeği geçen bütün öğrenci, eğitim görevlisi ve gönüllülere teşekkürü bir borç bilirim \'\'

 

Festivalin onur ödülleri İnanoğlu ve Bubikoğlu’na

 

Festivalinin açılış töreninde artık gelenekselleşen onur ödülleri de verildi. Bu yılki festivalin onur ödülleri; Türkiye’de ilk sinema müzesini açan, Türk Sinemasının en eski yapım evinin kurucusu ve Türkiye’de pek çok ilkleri gerçekleştirmiş Türker İnanoğlu ve sinemamızın sevilen, başarılı oyuncusu Gülşen Bubikoğlu’na verildi.

 

Türker İnanoğlu ve Gülşen Bubikoğlu rahatsızlıkları nedeniyle törene katılamadı. Türker İnanoğlu’nun ödülünü, babası adına oyuncu İlker İnanoğlu aldı ve ödül için babası adına teşekkür etti. Gülşen Bubikoğlu’nun ödülünü ise sanatçı adına usta oyuncu Zeki Alasya, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’den aldı. Türker İnanoğlu ve Gülşen Bubikoğlu\'na dair anılarından bölümler aktaran Büyükerşen, şunları söyledi: “Bu sanatçıların devamlı filmleri olsa da devamlı ödüller alsınlar.\" Zeki Alaysa ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, festivalde olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

 

Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri

 

Açılış töreninde  ‘Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri’ de sahiplerini buldu.  En iyi sinema dergisi kategorisinde ödülü ‘Arka Pencere’ alırken ‘En İyi Sinema Makalesi’ ödülünü, Dilek İmançer Tekinci, aldı. En İyi Sinema Kitabı Mansiyon Ödülü; Umut Tumay Arslan, Ayşe Pay, Aslıhan Doğan Topçu’nun, ‘En İyi Sinema Kitabı’ ödülü ise Zeynep Tül Akbal ile Aslı Güneş’in oldu.

 

Ödüllerini sahiplerine vermek için sahneye çıkan sinema eleştirmeni ve ‘Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri’ juri üyesi Atilla Dorsay, Eskişehir’de olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Yıllar önce Eskişehir Film Festivali’nde Türkan Şoray ile birlikte ödül alma şerefine ulaştığını belirten Dorsay, “Türkan Şoray gibi bir sanatçı ile birlikte ödül almak beni gerçekten onurlandırmıştı. Bana juri üyeliği teklifi geldiğinde ise düşünmeden kabul ettim. Bana yollanan bütün makale ve kitapları neredeyse eksiksiz okudum. İşlerim nedeniyle sıkışık olmamdan kaynaklanan birtakım sorunlar yaşasam da juri üyeliği beni gerçekten çok mutlu etti. Bana bu görevi layık gören herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

Televizyonda yayınlanan en iyi sinema programı ödülünü ise TV 8’den ‘Sinema Dünyası’ isimli program aldı.

 

Emek Ödülleri Hiçdurmaz ve Alam’a

 

Sinemaya Emek Ödüllerini ise Türk Sinemasına gönül vermiş sinema emektarı Muzaffer Hiçdurmaz ile Mithat Alam aldı. Muzaffer Hiçdurmaz’a ödülünü sinema oyuncusu Güven Kıraç verirken, Mithat Alam ödülünü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’tan aldı.