Altın Portakal Film Festivali, “Açılış ve Onur Ödülleri Töreni” ile başladı

11.10.2011 11:27
Altın Portakal Film Festivali, “Açılış ve Onur Ödülleri Töreni” ile başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV işbirliğinde düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, “Açılış ve Onur Ödülleri Töreni” ile başladı. Geceye Rutkay Aziz\'in konuşması damga vurdu.

 

Farklı bir konuşma yapacağını belirterek konuşmasına başlayan Rutkay Aziz, aynı zamanda Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) adına festivali düzenleyen herkesi selamladığını söyledi.

 

 

Bu yılki festivalin en büyük adımının 1979 yılında sansür ve 1980\'de askeri darbe nedeniyle yapılamayan film festivallerinin ödüllerinin 30 yıl sonra sahipleriyle buluşması olduğunu belirten Rutkay Aziz, \"Bu çok ciddi tarihi örneği. Umarım, faşizm ve darbe sürecinden geçmiş sinemacılar da, bunu örnek alarak kendi ülkelerinde paylaşırlar. Bu vesileyle ödül sahibi arkadaşlarımın tamamını aramızda olmasalar da yürekten kutluyorum.

 

 

Bu yıl kendisine verilen \'Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü\' için \"Dilerim bu ödülü hak etmişimdir ve yaşadığım sürece de hak etmeye çalışırım. Ama moda deyimle döneklik, sapma olursa, özgürce ödülü geri alma hakkına da sahipsiniz. Gerçek sanatçılar ülkesinin ve dünyanının gerçeklerine tanık olmakla yükümlüdür. Benim ülkemde tanık olduğum olay, Hukuk üstünlüğünün gittiği, adaletsiz bir kalkınma gidişinin hızla yol aldığı, parasız eğitim diye pankart açan genç arkadaşımın 16 ay tutuklu kaldığı, ama Şili\'de o çocukların devrim yaptığıdır.\" sözleriyle uzun süre alkış alan rutkay Aziz sözlerine, “Burada Festival Kadını tema alıyor  Dünyanın hiç bir yerinde kadınlar, çocuklar bu kadar cinayete şiddete maruz kalmıyor. Gothe\'nin dediği gibi \'cehaletin örgütü eyleme geçme halidir\'” diyerek devam etti  ve \"Bu da benim ülkeminin gerçeğidir\" dedi.

 

 

“Dünyanın gerçeğine dönüyorsunuz; savaş çığlıkları, açlık, işgal, sömürü.. İşte gerçek sanatçılar bunlara tanık olmakla yükümlüdür” diyen Rutkay Aziz  \"Sinema hem bir barış sanatıdır hem de kendi içindeki barış niteliğini koruyarak insanlığa katkı sağlayacaktır\" dedi. Rutkay Aziz “Bu festivalin de bu katkıyı sağlamasını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.