Saraybosna 'Çocuklar'la başlıyor

05.07.2012 10:11
Saraybosna 'Çocuklar'la başlıyor

Avrupa'nın en önemli film festivallerinden biri olarak gösterilen 18. Saraybosna Film Festivali, 6-14 Temmuz'da 57 ülkeden 210 filmi izleyiciyle buluşturacak. Festival Aida Begiç'in 'Çocuklar' filmiyle başlayacak.

Bosna'nın yaşadığı acı savaşın izlerini yok etmek ve kenti sanatla tekrar buluşturmak isteyen sanatçıların girişimiyle 1995 yılında başlatılan ve bu yıl 18.'si yapılacak Saraybosna Film Festivali, çok sayıda filmi ve sanatçıyı Saraybosna'da bir kez daha sinemaseverlerle buluşturuyor.

Bugüne kadar Kevin Spacey, Jeremy Irons, Mickey Rourke, Morgan Freeman, Brad Pitt, Angelina Jolie gibi dünyaca ünlü oyuncuları ağırlayan festival, 6 Temmuz'da ünlü Boşnak yönetmen Aida Begiç'in Bosnalı savaş çocuklarının hikayelerini anlattığı ve bu yıl dünya prömiyeri Cannes Film Festivali'nin resmi bölümlerinden "Un Certain Regard"da yapılan "Çocuklar" (Djeca) filminin gösterimiyle başlayacak.

Festival kapsamında 57 farklı ülkeden, 210 film beyaz perdeyle buluşacak. Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönetmenliğindeki "Babamın Sesi", Emin Alper'in "Tepenin Ardı" ve Belmin Söylemez'in "Şimdiki Zaman" filmleri "Saraybosna'nın Kalbi" ödülünü almak için yarışacak.


Saraybosna Film Festivali'nin organizatörü Mirsad Purivatra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin her geçen yıl büyüdüğünü ve festival günlerinde Saraybosna'nın bölgenin geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden "kültür ve sanat başkenti" haline geldiğini söyledi.

Saraybosna Film Festivali programının Uluslararası Film Yapımcıları Birliği Federasyonu'ndan (FIAPF) lisansı olduğunu belirten Purivatra, festivalde Türkiye, Arnavutluk, Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Yunanistan, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Kosova'da gösterilen filmlerin dünya piyasasıyla buluşma fırsatı elde edeceğini kaydetti.

Purivatra, bu yıl festivale "yaşayan efsane" lakaplı Fransız futbolcu Eric Cantona'nın da gelmesinin beklendiğini belirterek, festival kapsamında gösterilecek Gilles Rof ve Gilles Perez'in yönettiği Les Rebelles du Foot (Devrimci Futbolcular) filminde, Fransız futbolunun ve Manchseter United'ın efsanevi ismi Eric Cantona ile aralarında Dider Drogba'nın da bulunduğu birkaç futbolcunun hikayesinin anlatıldığını kaydetti.

Türkiye'yi festivalde temsil edecek filmler
Mirsad Purivatra, yarışmada Türkiye'nin 3 filmle temsil edileceğini ve festivalin en anlamlı ödülü olan "Saraybosna'nın Kalbi"ni almak için yarışacaklarını belirterek, bu daldaki ödülün 16 bin avro olarak belirlendiğini kaydetti.

Türk sinemasının son yıllarda önemli başarılara imza attığını dile getiren Purivatra, "Türk sinemasının olmadığı bir Saraybosna Film Festivali düşünülemez" dedi.

"Türkiye son 10 yıl içerisinde, çok iyi filmlerle, dizilerle, kaliteli aktörler ve aktrislerle tamamen yeni bir görsel-işitsel sistem geliştirmeyi başardı" diyen Purivatra, bu sistemin bölgede ve dünyada çok sayıda popüler dizi ve filmlerin yapılmasını sağladığını vurguladı.

Purivatra, Saraybosna Film Festivali'nin son 5 yıl içerisinde Türk sineması ve film endüstrisi ile yakın işbirliği kurduğunu belirterek, "Geçen yıl ve bir önceki sene Türkiye'nin iki büyük yönetmeni Semih Kaplanoğlu ve Nuri Bilge Ceylan'ı festivalimizde ağırladık. Türkiye, devlet olarak olduğu gibi, sinema olarak da büyük bir imparatorluktur" şeklinde konuştu.