“120” Vanlı Kahraman Çocuk

29.01.2008 12:36
“120” Vanlı Kahraman Çocuk
Murat Saraçoğlu ile Özhan Eren’in yönettiği, Özge Özberk, Cansel Elçin, Burak Sergen ve Emin Olcay’ın başrollerini paylaştığı “120”, 15 Şubat 2008’de gösterime giriyor.

1915 yılının Ocak ayında, 1. Dünya Harbi’nin ilk zamanlarında, yaşları 12-17 arasında değişen 120 Vanlı çocuğun, sınır birliklerine cephane yardımı yapmak amacıyla, cephaneyi sırtlanıp, karlı dağlarda günlerce, gecelerce yürüyerek yaşadıkları uzun yolculuğu anlatan “120” filminin yapım aşamasından önemli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz:

• “120” filminin hazırlıkları Haziran 2005’te başladı ve yaklaşık 2 yıl sürdü.

• Filmin tamamının Van’da çekilmesi, tarihsel olaylar neticesinde kentte bugün bir tek uygun yapının kalmamış olması sebebiyle gerçekleştirilemedi; bu nedenle 1914 yılına ait şehir içi sahneleri için Safranbolu tercih edildi.

• Eylül 2007 günü Safranbolu’da filmin yaz sahneleri ile çekimler başladı. 10 gün süren ilk çekimlerden sonra ara verildi ve Kasım ayında filmin kış sahneleri için yine Safranbolu’da 3 hafta süren çekimler yapıldı. Bu çekimlerde Safranbolu halkı ve özellikle öğrencilerden büyük destek görüldü.

• Daha sonra tekrar ara verildi. Ekip bu defa filmin diğer kış sahneleri ile çocukların karlı dağlardaki yolculuğunu çekmek üzere Aralık ayında Van’a gitti.

• Van’daki çekimlerde Vanlı öğrenciler yer aldı. Van Valisi dahil birçok bürokrat ve öğretim görevlisinin çocuklarının da yer aldığı çekimlerde bütün öğrenciler, karlı dağlarda sürdürülen çekimlerin büyük zorluklarına rağmen hergün büyük bir heves ve tam bir tarihsel görev bilinci ile sette hazır bulundular. Öğrenci çocuklardan biri donma tehlikesi geçirmesine rağmen, kendisinin ısrarları ve ailesinin de teşvikiyle görevini set doktoruyla sağlık ekipleri kontrolünde gönüllü olarak sürdürdü ve tamamladı.

• 1915 yılında 120 kahraman çocuğumuzun yürüyüşe başlamasını temsil eden sahne, eski Van’daki orijinal mekanında çekildi. Bu sahnenin çekimi için 130 km. uzaklıktaki Çaldıran’dan 40 kamyonla 120 ton kar getirildi ve kar makinaları ile çekim alanına serildi.

•  Van’ın karlı dağlarında ve şehir içindeki orijinal mekanlarda 10 gün süren bu zorlu çekimler neticesinde Van Belediyesi tarafından 1976 yılında yaptırılmış olan orijinal “120 Vanlı Kahraman Çocuk Anıtı” ziyaret edildi, şehrin ileri gelenleri ile halkın da katıldığı ve çok duygusal anların yaşandığı veda törenleri düzenlendi. 120 film ekibi post prodüksiyon çalışmaları için İstanbul’a döndü.

• “120” filminin 3 farklı mevsimde geçen hikayesinin çekimleri Van ve Safranbolu’nun dağları da dahil olmak üzere aralıklarla 4 ay sürdü, filmin bütün aşamalarında 250 kişilik bir ekip çalıştı.

•  Yaklaşık 3 milyon dolar bütçeli filmde yüzlerce öğrenci, 2000’e yakın figüran ve develer başta olmak üzere birçok taşıma hayvanı rol aldı.

•  Süresi 115 dakika olan “120” filmi 15 Şubat 2008’de yaklaşık 200 sinemada gösterime girecek.