Ferzan Özpetek’in Yeni Filmi İlk Kez Roma’da Gösterildi

06.03.2014 10:18

İtalya’da yaşayan yönetmen ve senarist Ferzan Özpetek’in 10’uncu filmi olan “Allaciate Le Cinture (Kemerlerinizi Bağlayın)”ın basın tanıtımı Roma’da yapıldı. Yönetmenin gerçek bir hikayeden esinlenip çektiği yeni filmi, Türkiye’deki seyircilerle 14 Mart’ta buluşacak.

 

Başrollerini Kasia Smutniak ve Francesco Arca’nın paylaştığı filmin gösterimi Roma’nın köklü sinema salonlarından Adriano’da yapıldı. Filmlerinde müziklere büyük yer veren ve soundtrack albümleri ile de müzik severlerin beğenisini kazanan Özpetek, Kemerlerinizi Bağlayın’da Sezen Aksu’nun oğlu Mithatcan Özer’in İngilizce bir şarkısı ile Aynur Doğan’ın ‘Bexo (Uyan)’ adlı şarkısına da yer verdi.

“İTALYA’DA KOMEDİ İSTENMESİNE RAĞMEN YAPMADIM”

Gösterimin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özpetek, Kemerlerinizi Bağlayın’ın 10’uncu filmi olduğunu hatırlatarak, böylece kariyerindeki eser sayısında yuvarlak bir rakama ulaştığını vurguladı. Yönetmen, İtalya’da tamamıyla komedi isteyen bir seyirci kitlesi olduğunu, bu konuda dağıtıcı firma ile anlaşamadıklarını söyleyerek şunları dile getirdi:

 

“Bu filmin belirli kısımları kuvvetli bir şekilde ağlatıyor, heyecanlandırıyor. Onlar çok önemli benim için. Dağıtıcı firma da, filmin hüzün değil, komedi kısımlarını göstermemizi istedi. Böyle bir tartışma yaşadık. Ben de seyircinin sinemaya heyecan duymak için gittiğini, bunun hem ben, hem de izleyenler için çok önemli olduğunu söyledim. Herkesin komedi istediği bir dönemde de, ben o kadar komedi yapmıyordum.”

 

FİLMİN KONUSU

Film, Elena’nın (Kasia Smutniak) Antonio’ya (Francesco Arca) duyduğu, beklenmedik, altüst edici aşkı, dostluğun arasına karışan, ani bir çarpışmaya sebep olacak yasak bir tutkuyu anlatıyor.

 

Yasak bir tutkunun hikayesinden, 13 yıllık bir evliliğin yolculuğuna çıkan film, kahramanlarının kapıldığı duygusal ’türbülans’ ve ondan kurtulma çabalarını ele alıyor.

 

BİR SONRAKİ FİLM TÜRKİYE’DE ÇEKİLECEK

Türkiye’de film çekme zamanı geldiğini de söyleyen Özpetek, bir sonraki filmi için aklında bir projenin oluştuğunu ve 11. filmini mutlaka İstanbul’da çekmek istediğini dile getirdi.

 

Özpetek, ilk filmi Hamam’ın (1997)  ile ikinci filmi Harem Suare’nin (1999) bir kısmını Türkiye’de çekmişti.

 

55 yaşındaki sanatçı, filminin gösterime girmesinin ardından yönetimini üstlendiği La Traviata Operası’nı, İtalya’nın Bari kentinde tekrar sahneleyeceğini de ekledi.

 

OYUNCULARDAN FERZAN ÖZPETEK YORUMU

Film gösteriminin ardından başrolde yer alan Polonya asıllı oyuncu Kasia Smutniak duygularını şöyle dile getirdi:

 

“Çok heyecan verici bir deneyimdi. Daha önce böyle bir şey yaşamamıştım. Ferzan’la çalışmak, sinemanın da ötesinde çok insani bir deneyimdi.”

 

Başrolü paylaşan Francesco Arca ise, bunun ilk sinema deneyimi olduğunu vurgulayıp, şöyle konuştu:

 

“İlk filmimi bu kadar tanınmış bir yönetmen olan Ferzan’la ve böyle bir ekiple gerçekleştirmiş olmak heyecan verici. Bu film için 12 kilo almak zorunda kaldım. Benim için çok ilginçti.”

 

Bu filme gelecek tepkilerin ardından sinemaya devam edip etmeyeceğini düşüneceğini belirten Arca, “Deneyimim olmadığı için kendimi Özpetek’in ellerine bıraktım ve o ne dediyse onu yaptım. O, benim favori yönetmemim” ifadelerini kullandı.

 

Özpetek’in birçok filminde rol alan Paola Minaccioni de, “Ferzan bu sefer bana trajikomik bir rol verdi. Beni çırılçıplak bırakan bir rol oldu. Çünkü makyajsız, bakımsız bir kadını canlandırdım” dedi.