69. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ken Loach'a Gitti

23.05.2016 17:55

2016 Cannes Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Altın Palmiye, İngiliz yönetmen Ken Loach'un yönettiği "I, Daniel Blake" filmine verildi.

Böylece 1 ay sonra 80 yaşını dolduracak Ken Loach, kariyerinde ikinci kez Cannes'ın en büyük ödülünü kazanmış oldu. Loach daha önce 2006 yapımı Özgürlük Rüzgarı filmiyle Altın Palmiye'yi kazanmıştı. Ken Loach ödülünü aktör Mel Gibson'ın elinden aldı. Kazandığı ödülün sinemanın geleceği açısından çok değerli olduğunu belirten Loach, "Herkese felaket getirecek fikirlerin sürüklediği bir tasarruf çağında yaşıyoruz. Sinemanın gelenklerinden biri de güç sahiplerine karşı protestoları sunabilmesidir. Umarım bu gelenek böyle sürer. Hepimiz umuda dair bir mesaj vermeli ve başka bir dünyanın mümkün ve gerekli olduğunu söylemeliyiz." şeklinde konuştu.

Ken Loach, daha önceki filmlerinde olduğu gibi yine toplumsal bir soruna değiniyor. I, Daniel Blake filminde, kalp krizi geçirdikten sonra çalışamaz raporu verilen ve işsizlik maaşına başvurmak zorunda kalan Daniel Blake adlı marangozun, İngiliz devletinin bürokratik çıkmazlarında yaşadıkları ve kendisi gibi ağır bürokratik süreçlerle mücadele eden Katie adlı boşanmış ve çocuklu bir genç kadının karşılaştıkları anlatılıyor.

Diğer ödüller şu şekilde:

Grand Prix: Xavier Dolan (It’s Only The End of The World)

En İyi Yönetmen: Cristian Mungiu (Graduation) ve Olivier Assayas (Personal Shopper)

En İyi Senaryo: Asghar Farhadi (The Salesman)

En İyi Kadın Oyuncu: Jaclyn Jose (Ma’ Rosa)

En İyi Erkek Oyuncu: Shahab Hosseini (The Salesman)

Jüri Ödülü: Andrea Arnold (American Honey)

Camera d’Or (En İyi İlk Uzun Film): Houda Benyamina (Divines)

En İyi Kısa Film: Juanjo Gimenez (Timecode)

Onursal Altın Palmiye: Jean-Pierre Léaud