Jodie Foster’ın süper kahraman filmleri eleştirisine ilk yanıt geldi

02.01.2018 12:22
Jodie Foster’ın süper kahraman filmleri eleştirisine ilk yanıt geldi

Oscar’lı oyuncu Jodie Foster, aralarında süper kahramanların da bulunduğu çok büyük bütçeli filmlerin Hollywood’u ve izleyici alışkanlıklarını mahvettiğini söyledi. Guardians of the Galaxy filmlerini yazıp yöneten James Gunn, Foster’ın açıklamasını değerlendirdi. 

Kişisel Twitter hesabında görüşlerini paylaşan Gunn, “Bence Foster, görselliğin önde olduğu filmlerin, izleyiciyi düşünmeye zorlamayacağı gibi eski moda bir kanıya sahip. Bu genellikle doğru ama her zaman değil. Onun bu konudaki inancı çok yaygın ve sağlam dayanakları var. Çünkü birçok stüdyo filmi oldukça ruhsuz. Filmlerin geleceğine ilişkin asıl tehlike de bu. Yine de birkaç istisna var” dedi. 

Sinemanın hayatta kalması için görselliğin yoğun olduğu filmlerin ‘bir vizyona ve kalbe’ ihtiyaç duyduğunu belirten 51 yaşındaki yönetmen, “Karakteristik olarak buna özen gösterilmiyor. Yine de bazılarımız bu yönde ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Yenilikçi, insancıl, düşündüren ve görselliğin önde olduğu filmler yapmak beni heyecanlandırıyor” diye konuştu. 

James Gunn, “Adil olmak gerekirse, en azından Foster’ın sözlerini dikkate alırsak, film yapımını öncelikle kendi kişisel gelişimiyle ilgili bir şey olarak görüyor gibi bir izlenim veriyor. Benim için de bu geçerli olabilir, ancak bir filmde milyonlarca dolar harcamak bundan fazlası olmalı. Bu bir iletişim. Yine de Foster’a, yeteneğine ve filmler için yaptıklarına saygı duyuyorum. Hollywood’a yönelik farklı bakış açısını da takdir ediyorum” ifadelerini kullandı. Gunn’ın açıklamalarına Logan’ın yönetmeni James Mangold’un da destek verdiği görüldü.

Jodie Foster, sinemaya gitmenin artık bir ‘eğlence parkına’ gitmeye benzediğini belirtmiş, “Stüdyolar kitleleri toplamak ve hissedarları memnun etmek için bol makyajlı kötü içerik üretiyor. Evet iyi para kazanıyorsun ama dünyayı da enkaza çeviriyorsun. Bu gidişat, önce Amerikan seyircisinin, daha sonra da dünyanın geri kalanının izleme alışkanlıklarını mahvediyor. Süper kahramanlar hakkında 200 milyon dolar bütçeli filmler yapmak istemiyorum” sözlerini sarfetmişti.