‘Gitmek’ Neden Sansürlendi?

03.11.2008 15:27
‘Gitmek’ Neden Sansürlendi?

İsviçre’de düzenlenen CultureScapes festivalinde gösterilecek “Gitmek” filminin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar’ın isteği ile programdan çıkarılması hakkında, filmin yönetmeni Hüseyin Karabey’in yapmış olduğu basın açıklaması aşağıdaki gibidir:

İsviçre’de düzenlenen Culture Scopes festivalinde gösterilecek “Gitmek” filmi Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar’ın kişisel insiyatifiyle sansürlenmiştir.

Filmi izlemeyen İbrahim Yazar’ın “Bir Türk kızı Kuzey Iraklı bir Kürt’ e aşık olamaz, bu filmin gösterilmesi Türkiye açısından negatif bir propagandaya yol açabilir” diyerek filmin festival programından çıkartılmasını istediği ve aksi takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından festivale yapılacak 400 bin Avro para yardımının yapılmayacağı, festival yöneticisi Jurriaan Cooiman tarafından açıklanmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü yaklaşık iki yıldır filmin senaryo sürecinden başlayarak, yapımı, dağıtımı ve festivallerde gösterilmesine kadar tüm aşamalarda filme destek olmuştur. Bakanlıkla yaptığımız telefon görüşmesinde bu sansür olayından haberdar olmadıklarını öğrendik. Her fırsatta özgürlükçü bir anayasadan bahseden Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ın bu konuda gereğini yapacağına inanıyoruz.

Ülke olarak barışa ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde kardeşlik, sevgi ve barışa vurgu yapan "Gitmek" gibi birçok filmin izlenmesi ve destek görmesi gerektiğini düşünüyorum. Her türlü baskı ve sansüre karşı olan kişi ve kurumların gerçek bir aşk hikayesinin anlatıldığı bu filme destek olmalarını bekliyorum.

Yönetmen Hüseyin Karabey