55. Ulusal Yarışma'da Yarışacak Filmler Açıklandı!

20.09.2018 17:11
55. Ulusal Yarışma'da Yarışacak Filmler Açıklandı!

Bu yıl 30 Eylül - 4 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda düzenlenecek 55. Ulusal Yarışma’da Türkiye sinemasındaki farklı yönelimleri temsil eden yedi yapım yarışacak. 


Bu yıl ikincisi düzenlenecak olan Ulusal Yarışma aslında 55 yaşında! Geçtiğimiz senelerde Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bir bölümü olan ulusal yarışmanın kaldırılmasına tepki olarak bağımsız düzenlenen yarışma İstanbul'da organize ediliyor. Yarışma seçkisinde yer alacak yapımlar ise belli oldu. 55. Ulusal Yarışma’da geçen sene olduğu gibi bu yıl da belgesel ve kurmaca filmler bir arada yer alacak. 

 

Seçkide, Hüseyin Karabey’in Melih Cevdet Anday’ın aynı adlı tiyatro oyunundan uyarladığı “İçerdekiler”, Tayfun Pirselimoğlu’nun alegorik distopya hikâyesi “Yol Kenarı”, geçtiğimiz yıl Gênco filmiyle programda yer alan Ali Kemal Çınar’ın ne Kürtçe’yi ne de Türkçe’yi konuşup anlayabilen Osman’ın öyküsünü anlattığı “Di Navberê De / Arada”, Mehmet Ali Konar’ın 90’lı yılların karanlık politik atmosferinde büyüyen Mirza’nın hikâyesini takip ettiği “Hewno Bêreng / Renksiz Rüya”, çocuk yaşta bulduğu ölü atı hatırlayan Hay'ın, adım adım madde ile canlının uyumuna, ruhun doğadaki yerine tanık olduğu yolculuğunu anlatan, Tarık Aktaş’ın ilk filmi “Nebula”, Rojda Akbayır’ın ailesi ile yüzleşmek ve babasıyla hesaplaşmak için çıktığı yolculuğu ele alan belgeseli “Parçalar” ve yaşadığı köyün yakınlarında bir ormanda saklanmakta olan Ali’yle karşılaşan 25 yaşındaki dilsiz Sibel’in öyküsünü anlatan Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti imzalı “Sibel” yer alıyor. 

 

Programda ayrıca 1965 yılında gerçekleştirilen 2. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller kazanan ve Türkiye sinema tarihinde yer edinen iki film de yer alıyor. Festivalde 'En İyi İkinci Film' ödülünü kazanan Atıf Yılmaz imzalı 'Keşanlı Ali Destanı' 55. Ulusal Yarışma’nın açılış filmi olarak gösterilecek. Ertem Göreç’in yönettiği, Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı ve festivalde 'En İyi Üçüncü Film' seçilen 'Karanlıkta Uyananlar' ise özel bir gösterimle sinemaseverlerle buluşacak.

 

Yarışmanın jüri üyeliğini ise Duygu Sağıroğlu, Fatma Girik, Gülsün Karamustafa, Murathan Mungan, Hazar Ergüçlü, Onur Saylak ve Uğur Vardan yapacak. En İyi Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Kadın Oyuncu ve Senaryo dallarında ödüller sahiplerini bulacak. Kazanan filmler Türkiye’nin önde gelen sanatçılarına ait eserlerle ödüllendirilecek. 55. Ulusal Yarışma ödül töreni 4 Ekim akşamı Cahide Müzikhol’de gerçekleşecek.