Marvel'ın Efsane İsmi Stan Lee 95 Yaşında Hayatını Kaybetti

12.11.2018 23:18
Marvel'ın Efsane İsmi Stan Lee 95 Yaşında Hayatını Kaybetti

Örümcek Adam, X-Men, Thor, Demir Adam, Black Panther ve Fantastik Dörtlü gibi Marvel kahramanlarının ve çizgi romanlarının yaratıcısı, yazarı, editörü ve yayıncısı olan, çizgi roman efsanesi Stan Lee, 95 yaşında hayata veda etti.


Fantastik ama bir o kadar da hayatın içinden, kusurlu kahramanların yaratıcısı, Marvel Comics'in yazarı, editörü ve yayıncısı olan Stan Lee, 95 yaşında aramızdan ayrıldı. 1939'da iş hayatına başlayan ve Black Panther, Örümcek Adam, X-Men, Thor, Demir Adam, Fantastik Dörtlü, Incredible Hulk, Daredevil ve Ant-Man gibi ikonik karakterlerin yaratıcısı olan Lee, aile avukatı Kirk Schenck'in yaptığı açıklamaya göre Pazartesi sabahı erken saatlerde Los Angeles'ta yaşamını yitirdi.

 

28 Aralık 1922'de ABD'nin New York şehrinde doğan Stan Lee, kendi başına ve sanatçı-yazar ortakları Jack Kirby ve Steve Ditko gibi isimlerle yaptığı çalışmalar sonucu Marvel'ı küçük bir girişimden, dünyanın bir numaralı çizgi roman ve multimedya devi haline getirmiştir. Marvel'in yüzü ve figürü olarak Lee'nin şöhreti ve etkisi sevilen Marvel filmleriyle devam etti. Ünlü yazarın her Marvel filminde cameo yapma adeti, kendisini yeni nesil hayranlara da tanıtan ve sevdiren bir eylem olarak görülüyordu. 2009 yılında, The Walt Disney Co., dört milyar dolara Marvel Entertainment'ı ve tüm zamanların en iyi gişe başarısı yakalayan süper kahraman filmlerinin çoğunun haklarını satın almıştı.

 

Lee, 2014'te yaptığı bir açıklamada “Yaptığım şeyin çok önemli olmadığını düşünürdüm. İnsanlar köprüler kuruyor ve tıbbi araştırmalar yapıyorlar ama ben burada olağanüstü, çılgın şeyler yapan ve kostüm giyen kurgusal insanlar hakkında hikayeler yazıyordum. Ama sanırım insanların eğlenceyi kolayca reddedemediğini fark etmiştim.” diyerek başarısının temeline dair küçük bir ipucu paylaşmıştı. 69 yaşındaki karısı Joan'i Temmuz 2017'de kaybeden Lee, son yıllarda eski iş ortaklarıyla yaşadığı anlaşmazlıklar yüzünden açılmış bazı davalarla uğraşıyordu ve yaşadığı stresin sağlığına olumsuz etkileri olduğu söyleniyordu.