Oscar Gecesinden Akılda Kalanlar

25.02.2009 11:30
Oscar Gecesinden Akılda Kalanlar

Bir Oscar töreni daha geride kaldı. Basına sızdığı iddia edilen sonuçlarıyla, kırmızı halıda “kim şık, kim rüküş” yorumlarıyla ve hatta Mickey Rourke'un tekrar doğuşu iddialarıyla her zamanki ışıltısını gösterip, hoşçakal dedi akademi üyeleri.

Amerika'da tüm şiddetiyle devam eden ekonomik kriz yüzünden sönük geçer mi kaygılarının egemen olmasına rağmen, Oscar gecesi her zamanki gibi görkemli ve eğlenceli anlara sahne oldu. Gelelim geceden akılda kalanlara:
 
Kate Winslet'ın “en iyi kadın oyuncu” ödülünü aldıktan sonra yaptığı ağlak ve heyecanlı konuşma, uzun süre daha tartışılacağa benziyor. Birçok yabancı gazete şimdiden "Kate filminde daha iyi iş çıkarmıştı" şeklinde başlıklar atmaya başladı.
 
“En iyi erkek oyuncu” dalında ödülü kapan Sean Penn'in eşcinsel haklarıyla ilgili yaptığı konuşma uzun uzun alkışlanırken, belki de seyircilerin aklında aynı şey vardı. Acaba eşcinsellikle ilgili tabu ve önyargılar bu tarz filmler yoluyla engellenebilir miydi?
 
Gecenin belki de en tartışmalı galibi “Slumdog Millionare” filmi oldu. Film ekibinin çocuk oyuncuları sömürdüğü ve Hindistan'daki sefaleti anlatırken samimi olmadığı iddiaları etrafta dolaşırken, David Fincher'ın çoktandır alması gereken “en iyi yönetmen” ödülünün bir başka bahara kalması birçok sinemaseveri üzdü.
 
Heath Ledger'in “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü aldığının açıklanmasıyla kadınlı erkekli tüm Holywood yıldızlarının salya sümük ağlaması ise gecenin en hüzünlü anıydı belki de.
 
Gecede sunuculuk yapan Hugh Jackman ise çılgınca dans edip şarkılar söyleyerek herkesi şaşırttı. Genelde sert erkek rolleri ile hafızalarda yer edinen Jackman, izleyenleri kendisine hayran bırakırken, biz Türk izleyiciler ise sinirlenerek aynı soruyu soruyorduk. Sahi, her fırsatta “ben gay oynamam, rolüm için kilo almam, saçımı kazıtmam,onu yapmam bunu yapmam” diyen sözüm ona Türk starları ödül törenini izlerken acaba utanıyorlar mıydı?
 
Gecenin en sürpriz ödülü ise “en iyi yabancı film” dalında iddialı yapım “Beşir’le Wals”i geride bırakarak Oscar'ı kucaklayan  Japon yapımı “Departures” oldu.
 
Seneye yine görüşmek üzere altın heykelcik...

Yazı: Ahmet Onispir