Haftanın Değerlendirmesi

10.04.2009 12:23
Haftanın Değerlendirmesi

Nisan ayının 10’u itibari ile sinema salonlarını 6 yeni film şenlendiriyor. Bunlardan birisi animasyon, biri western, biri yerli yapım, biri dram ve iki tanesi de aksiyon, bilim-kurgu.



Okuyucu (The Reader): Haftanın en iyisi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Oscar döneminde adından sıkça söz ettiren ve heykelciği Kate Winslet’e kazandıran film, II. Dünya savaşı sonrasında Hanna ve kendinden hayli küçük olan Michael’in ilişkisi etrafında gelişiyor. İlişkileri başlıyor, sonra kopuyorlar ve enteresan bir şekilde tekrar buluşuyorlar. Sürükleyici hikayesi, harika oyunculuk performanslarıyla dikkati hak eden bir film “Okuyucu”


 
Kehanet (Knowing): “Biraz aksiyon, biraz gizem biraz da bilim-kurgu severim ve hepsini bir arada bulmak isterim” diyenlerdenseniz, “Kehanet” tam size göre. Nicolas Cage’nin başrolde olduğu filmde; geçmişten gelen bir sır, günümüzde açığa çıkmaya çalışıyor. Bir felaketi önlemek için uğraşan John ve oğlunun hikayesi. Çok sürprizi olmayan filmin görsel ve ses efektleri takdire şayan olmuş.


 
Canavarlar Yaratıklara Karşı (Monsters vs. Aliens): Animasyonların yavaş yavaş üç boyuta taşındığı bir dönemde karşımıza yine eğlenceli bir seyirlik çıkıyor. Yetişkinlere da fazlasıyla hitap eden film bir nevi bilim kurgu animasyonu. Uzaylıların dünyayı istila etmeleriyle savaşan bir grup canavar(!)ın keyifli maceraları anlatılırken sizde üç boyutlu gözlükleriniz ve mısırlarınızla iyi zaman geçirebilirsiniz.


 
Pazar: Bir Ticaret Masalı (The Market: A Tale Of Trade): Haftanın tek yerlisi, aslında özünde yabancı bir film. Hikâyesi ve oyuncuları bizden, yazanı ve yöneteni dışarıdan. Altın Portakal Film Festivali’nde “en iyi film” ve “en iyi erkek oyuncu” ödüllerini toplayan film küçük bir tacir olan Mihram’ın hikâyesi. Bir gün çocuklar için sınır dışından yasa dışı ilaç bulması gerekir ve kaçakçılık yapmak için Azerbaycan’a gider. Kendi halinde güzel bir hikaye anlatan filmde,Tayanç Ayaydın ve Genco Erkal’ın performansları alkışı hak ediyor.


 
Kanun Benim (Appaloosa): 1800’lü yılların sonlarında geçen bir Western filmi “Kanun Benim”. Gittikleri yerlerde düzeni sağlayan, bir nevi nöbetçi şerif olan Virgil ve yardımcısı Everett; Appaloosa kasabasında halka zulmeden Randall’dan halkı koruyup düzeni sağlayacakken, ortaya çıkan bir dul kadın işlerin gidişini değiştirir. Ed Harris, Renee Zellweger, Viggo Mortessen ve Jeremy Irons gibi yıldız kadrosuyla dikkat çeken film ortalama bir seyirlik.


 
Yabancı (Outlander): “Yabancı”, yine aksiyon ve bilim-kurgu sevenlerin tercih edebileceği bir film. Vikinglerin hüküm sürdüğü bir dönemde bir gemi kazası olur ve sadece geminin kaptanı Kainan kurtulur. Ancak bir canlı daha hayatta kalmıştır aslında; dünyadaki her şeyi yok etmek isteyen Moorwee. Bir dünyayı kurtarma filmi denebilir Yabancı için. Başrolünde Jim Caviezel’in yer aldığı film bu türün ilgilisinin dikkatini çekebilir ancak. 

Yazı: Ahmet Kamil Taşkın