Ian Holm Aramızdan Ayrıldı

19.06.2020 17:08
Ian Holm Aramızdan Ayrıldı

The Lord Of The Rings”, “Alien” ve “Chariots of Fire” filmleriyle hatırlanan efsanevi oyuncu Ian Holm 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Android rolünden hobbite her role girebilen doğallığı ve içtenliği ile göz dolduran yetenekli aktör Ian Holm 88 yaşında Londra’da vefat etti. Sör unvanı bulunan Ian Holm bir süredir Parkinson hastalığından dolayı hastanede tedavi görüyordu. Hastanede ailesi ve bakıcısı ile birlikte duran Holm, ailesinin yaptığı açıklamaya göre huzur içinde sonsuz uykusuna daldı.

Son günleri eşi Sophie de Stempel tarafından pastel portreler olarak resmedilen Holm, bu ayın başında çevrimiçi toplantılara katılamadığı için üzüntü duyduğunu ve herkesin kendine dikkat etmesini istediğini belirtmişti.

1981 yapımı “Chariots of Fire” filmi ile BAFTA kazanan ve canlandırdığı Sam Mussabini karakteri ile Oscar’a aday olan Holm, kariyerinde birçok farklı rollerle izleyici karşısına çıktı. Özellikle “Lord Of The Rings” üçlemesindeki Bilbo Baggins rolü ile akıllara kazındı.

1931, Essex doğumlu Ian Holm genç yaşta oyunculuğa ilgi duymaya başladı. Londra Shakespeare Memorial Tiyatrosu’nda oyunculuk kariyerine başlayan Holm, 1960 yılında Royal Shakespeare Tiyatro Topluluğu’na (RSC) katıldı. 1976 yılında “The Iceman Cometh” oyunu esnasında şiddetli bir şekilde sahne korkusu geçiren Holm, bir süre tiyatroyu bıraktı. “Hafızamda kalıcı bir yara.” Olarak tanımladığı olayı geride bırakarak sinema ve televizyon için oyunculuk yapmaya devam etti. Ridley Scott’ın yönettiği “Alien” filminde android Ash karakteri ile uluslararası bir şöhret kazanan Holm kariyerine “Chariots of Fire” ile devam etti.

1997 yılında RSC’ye geri dönen Holm, Richard Eyre’nin yönettiği “King Lear” oyununu sergiledi. Sonraki sene Sör unvanı verilen Ian Holm 1981 yılında “Lord Of The Rings” hikâyesinin radyo uyarlamasında Frodo karakterini seslendirdi. 1999 yılında ise Peter Jackson’ın yönettiği “Lord Of The Rings” üçlemesinde Bilbo Baggins olarak seyircilerin karşısına çıktı.