Steven Spielberg’den “Napoleon” Dizisi Geliyor!

22.02.2023 13:14
Steven Spielberg’den “Napoleon” Dizisi Geliyor!

Steven Spielberg, Stanley Kubrick'in hayata geçiremediği “Napoleon” projesini dizi yapacak.

Steven Spielberg geçtiğimiz günlerde heyecan verici bir haber paylaştı. 2023 Berlin Uluslararası Film Festivali sırasında Spielberg, Stanley Kubrick'in “Napoleon”unu yedi bölümlük bir mini diziye dönüştürmek için büyük bir yapım hazırlığında olduğunu söyledi. Spielberg, Christiane Kubrick ve Jan Harlan ile birlikte dizinin yapımcılığını üstleniyor.

Hiç bir film senaryosundan uyarlanan bir mini dizi olasılığı bir süredir gündemde. Spielberg planı ilk olarak 2013'te duyurdu ve o zamandan beri projeleri arasında yer almaya devam ediyor. HBO projeye 2016'da katıldı, ancak şimdiye kadar “Napoleon” dizisinin durumu hakkında bir açıklama yapılmadı. Şimdi bile Spielberg, geliştirmenin tamamlanıp tamamlanmadığını veya HBO'nun resmi olarak dizi siparişi verip vermediğini doğrulamadı. Daha önce, “True Detective”den Cary Joji Fukanaga'nın yönetmen koltuğunda oturacağı ve David Leland'ın senaryoyu kaleme alacağı söylenmişti. Fakat onların da hala projede yer alıp almadığı belli değil.

Napoleon'u Jack Nicholson canlandıracaktı

“Napolyon” başlangıçta Kubrick'in dönüm noktası niteliğindeki bilim kurgu filmi “2001: A Space Odyssey”in sonrasında çekilip ünlü Fransız lider Napoleon Bonapart'ın hayatının derinlemesine araştırılmış bir biyografisi olması amaçlanmıştı. Ancak o zamanlar proje, stüdyoların üstlenemeyeceği kadar iddialı ve pahalıydı. Ayrıca diğer yakın tarihli Napoleon filmi, Sergei Bondarchuk imzalı “Waterloo”nun da çıkmasıyla, Kubrick'in vizyonunun başarıya ulaşması için çok az alan bıraktı. Sonuç olarak proje hayata geçseydi, İngiltere, Romanya ve Fransa da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilecek yapım ve film seti için gerekli olduğu hesaplanan 40.000 askerle devasa bir girişim olurdu. Film, bir noktada, başrolünü oynaması için Kubrick'in nihai yıldızı Jack Nicholson'a da dokunmuştu. Nicholson, Napoleon'u canlandırırken Audrey Hepburn, karısı Josephine'i oynayacaktı. Film rafa kaldırıldığında, Kubrick'in araştırmasının çoğunu 1975 yapımı “Barry Lyndon” filmi için kullandığına inanılıyor.

“Napoleon” ve kapsamlı ön hazırlık süreci

Kubrick'in pek çok bitmemiş projesi var, ancak “Napoleon” tartışmasız en merak uyandıran ve en kapsamlı şekilde hazırlık yaptığı film. Yayın şirketi Taschen, Kubrick'in kayıp filminin tüm önemli bilgilerini ve unsurlarını, fotoğraflar, notlar ve Kubrick'in orijinal senaryosunun bir kopyasını içeren 800'ü aşkın sayfalık bir koleksiyonda derledi. Bu, Napoleon zamanındaki Fransa'yı doğru bir şekilde yeniden yaratmaya giden, sahadaki özenli araştırmalardan üniformaların tasarlanmasına, potansiyel çekim yerlerinin keşfedilmesine kadar uzanan kapsamlı ön prodüksiyonun bir kanıtı. Spielberg'in “Napoleon”un yedi bölümlük mini dizi olarak geleceği ile ilgili güncellemesi, işler hızlanıyor gibi göründüğü için umut verici, ancak daha gidilecek çok yol olduğu açık.

Kaynak: Collider