- Anasayfa
- Karakterler
- Müstesna
Müstesna
Canlandıranlar
01 Ekim 1975 • Türkiye
8,4/10 (300 oy)
Fadik Sevin Atasoy, tiyatro ve sinema oyuncusu.
Adını babası Sönmez Atasoy'un, o doğduğunda sahnelediği Fadik Kız adlı oyundan alan sanatçı, henüz dört yaşındayken Selçuk Tiyatro Festivali'nde Devlet Tiyatrolarınının "Teneke" adlı oyununda rol aldı. Bu roluyle henüz dört yaşında en iyi oyuncu ödülünü aldı. TRT'de çocuk programlarında sunuculuk yaptı. İlköğrenime başlayana kadar, ailesiyle birlikte turnelerde ve sahne arkasında yetişti. Önce İtalyan Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim almaya başladıysa da, daha sonra Bilkent Üniversitesi Tiyatro bölümü sınavlarında birinci olarak burs kazanıp, bu okuldan mezun oldu. Yine aynı Üniversitede Yüksek lisansını burslu olarak tamamladı. Oyunculuk Sanatında Diksiyon ve Fonetik üzerine tez vermiştir. Annesi Emel Göksu Devlet Tiyatrosu sanatçısı olan Atasoy, Devlet Tiyatroları'na girdi. İngiltere, Fransa, Rusya ve Bulgaristan'da tiyatro üzerine eğitim aldı ve araştırmalar yaptı. Bulgaristan Devlet Tiyatrosu’nda Carmen’i oynadı ve tiyatro yönetmenliği yaptı. İngilizce, İtalyanca, Almanca, Fransızca ve Bulgarca da konuşabilmektedir.
Oyun Atölyesi'nde Haluk Bilginer'le birlikte Moliere'in "Cimri" adlı oyununda da rol alan sanatçı, kamera karşısına da geçerek, sinema ve dizi filmlerde de oynadı. 2008 yılında, Sönmez Atasoy yönetiminde, ABD'de yaşayan bir grup Türk sanatçı ile New York Şehri Türk Amerikan Sanat Topluluğu'nu kurdular. ABD'deki Türkler'e çağdaş Türk Tiyatrosu'nu sevdirmek ve yetenekli gençleri eğiterek tiyatro dünyasına kazandırmak için ilk oyunları 'Kanlı Nigar'ı Broadway Town Hall Tiyatrosu oynadılar. Dört yabancı dil bilmektedir.
19 Eylül 1919 • Türkiye
8,3/10 (95 oy)
Mürüvvet Sim (1919-1983) Tiyatro ve sinema sanatçısı.
Tiyatro yaşamı 16 yaşında Raşit Rıza Topluluğu’nda başladı. Daha sonra ses, karaca ve Şen Ses topluluklarında oynadı. 1952’de sinema oyunculuğuna başladı. Bir çok filmde rol aldı. Bir bankanın çocuk tiyatrosunda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı.
Oynadığı başlıca filmler: İki Süngü Arasında (1952), Basmacı Güzeli (1955), Cumbadan Rumbaya (1960), Ne şeker şey (1962), Keşanlı Ali destanı (1964), Çifte Tabancalı Damat (1967), Avanak (1976).
31 Temmuz 1983'te İstanbul'da vefat ederek aramızdan ayrıldı. Zincirlikuyu Mezarlığı'na gömüldü. Ancak ölümünden 30 yıldan zaman geçmesinin ardından, oğlu Zafer Caymaz'ın talebiyle kendisinin ve eşi Timuçin Caymaz'ın cenazeleri Pendik Yeni Şeyhli Mezarlığı'na nakledildi. Bu konu, Zafer Caymaz ile Sim'in önceki evliliğinden doğmuş oğlu Mehmet Yaşar Özerdem'in karşı karşıya gelmesine neden oldu.