Aslan Kral Yeniden Çevrimi İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

1994 yılında gösterime girdikten sonra o günden günümüze dek geçerliliğini hiç kaybetmeyen, Simba’nın masumiyeti ile gönüllerde taht kurmayı başaran, çocuklara hitap edermiş gibi gözükmesine rağmen her yaştan insanın beğenisini kazanan ve bizlere güven, arkadaşlık, merhamet gibi birçok hayati konuda çok güzel dersler vermeyi başarmış olan Disney yapımı Aslan Kral, geçtiğimiz hafta yeniden çevrimi ile vizyona girdi. 

Tıpkı beklendiği gibi çok yüksek gişe hasılatları elde eden film şimdilik karışık yorumlara ve olumlu/ olumsuz her türlü eleştiriye maruz kalsa da biz bu arada henüz filmi seyretmemiş olanlara önden birkaç bilgi verebilecek, izlemiş olanlara ise daha iyi sentezler yapabilmeleri için yardımcı olabilecek bu listeyi hazırladık… 

Filmi kendi içimizde eleştirirken ve “büyük başarı” ya da “gereksiz” gibi eleştiriler yapan eleştirmenlerin yanında tarafımızı seçerken bilmeniz gerektiğini düşündüğümüz birkaç maddeden oluşan listemiz hemen aşağıda! 

1. Yıldızlardan Oluşan Bir Kadro

Yıldızlardan Oluşan Bir Kadro

Hikâyesi belki de olabilecek kombinasyonlardan en güzeline sahip olan, yani hem William Shakespeare'in Hamlet oyunu gibi sağlam bir edebi eserden; hem de kutsal kitaplardan esinlenen Aslan Kral animasyonunun ilki 1994 yılında vizyona girdiği anda dünya çapında etkisi hiç geçmeyecek bir efsane haline gelmeyi de başarmıştı. 

Film o yıl düzenlenen Oscar ödül törenlerinde hem ünlü besteci Hans Zimmer ile "En İyi Film Müziği"; hem de Elton John'un "Can You Feel the Love Tonight" bestesiyle "En İyi Şarkı" kategorilerinde iki ödül kazanmayı başarmıştı. Bu yıl vizyona giren filmin müziği ise yine Hans Zimmer'e emanet. Ayrıca filmin müziklerinde de 25 yıl sonra yine beraber çalışan Tim Rice ve Elton John'un imzası var.

Bu yeniden çevrimin yönetmenliğini üstlenecek isim ise Demir Adam 1 ve 2 ile Orman Çocuğu'nun da yönetmen koltuğuna oturmuş olan Jon Favreau.

İki yapım arasındaki en önemli farklardan biri ise, ilk animasyonun aksine, bu sefer CGI olarak bilinen teknoloji ile yapılan bu yeni film, 'fotogerçekçi' olarak tanımlanıyor.

Bu hafta sonu vizyona giren Aslan Kral'da Childish Gambino sahne adını kullanan müzisyen ve oyuncu Donald Glover Simba'yı, Beyonce ise Nala'yı seslendiriyor.

Beyonce'nin bu film için çıkardığı koskoca albüm bir yana bu film için yaptığı Spirit adındaki şarkı ise daha bir haftasını doldurmadan YouTube'da 18,5 milyon kez izlendi. 

 

2. İlk Animasyonun Hayata Geçiriliş Öyküsü

İlk Animasyonun Hayata Geçiriliş Öyküsü

İlk kez 1988 yılında Disney çatısı altında hazırlanacak bir proje olarak gündeme gelen Aslan Kral'ın yönetmeni George Scribner, birkaç yıl sonra bu görevinden ayrılmış ve koltuğunu Roger Allers ve Rob Minkoff ikilisine bırakmıştı.

İlk filmin kadrosuyla yapılan söyleşiler sonunda derlenen haberlere göre aynı dönemde Pocahontas'ın da yapım sürecine girmesi, Aslan Kral’ı geride bırakmış ve Disney'in en tecrübeli animatörlerinin Pocahontas’a yoğunlaşması sonucu Aslan Kral'da daha tecrübesiz bir kadronun kalmasına sebep olmuştu. Ancak bu durum ilk başta negatif gibi dursa da, teknik kadroda 'tatlı bir rekabetin' oluşmasına neden olup ekibin daha canla başla çalışarak dünya çapında bir başarıya imza atmasına vesile olmuştu.

Öyle ki ekip, ortamı çok daha gerçekçi yansıtabilmek, yerinde gözlem yapmak ve filmin ruhunu daha iyi verebilmek için çizim ve prodüksiyon aşamasındayken Kenya'ya yolculuk yaptı. Hatta filmin açılış sahnesinde Simba'nın doğduğu görülen sahne de bu yolculukta edinilen tecrübelerden esinlenildi. Özellikle de ciplerle yapılan safari sırasında, yüksek bir tepeden vadiye bakıp bütün hayvanları görmelerinin 'aslan krallığını' resmetmekte çok etkili olduğu belirtiliyor.

 

3. İlk Film de Rekorlara İmza Atmıştı

İlk Film de Rekorlara İmza Atmıştı

New York Times tarafından “Disney’in Rönesansı” olarak anılan 90'ların başında yapılan röportajlarda, ilginçtir ki Disney'in üst yöneticilerinin Aslan Kral’ı genelde yok saydığı ve büyük çoğunluk ile Pocahontas'tan bahsettiğine şahit olunuyordu. Bunun sebebi ise Disney’in Aslan Kral ile birlikte çok büyük riskler almış olmasıydı. 

1989'da Küçük Denizkızı, 1991'de Güzel ve Çirkin, ardından Aladdin ile büyük bir başarı yakalamış olan Disney, stüdyosunun gücünün animasyonda da hayli yüksek olduğunu kanıtlamıştı. Disney, Aslan Kral'ı ise, diğer filmlerinin aksine, insana dair hiç bir unsuru olmaksızın sadece hayvanlarla çekerek ve yaz aylarında vizyona sokarak büyük bir risk almıştı.

Ancak Aslan Kral, hakkındaki endişelerin hepsini yok ederek 1994 yılında da vizyona girdiğinde eleştirmenlerin büyük bir çoğunluğu tarafından çok olumlu yorumlar aldı. Hatta ilk hafta sonunda 42 milyon dolar ile gişe hasılat rekoru kırdı. Altı hafta içinde ise stüdyonun en güçlü yapımlarından biri olarak gördüğü Aladdin'in izlenme sayısını geçerek şirketin en hızlı büyüyen yapımı oldu.

Ayrıca, New York Times gazetesinin ulaştığı verilere göre ise, VHS olarak bilinen video kasetler ertesi ilkbahar piyasa çıktığında ise tarihin en çok satan kaseti haline geldi.

Yeni filmin de ilki gibi daha büyük başarılara imza atıp atmayacağı henüz belli olmuş değil; ancak bu projenin Disney'in yeniden çevrim yapımları arasında ne ilk ne de son olmayacağı aşikar.