Ahlat Ağacı Türkiye'nin Oscar Adayı Oldu

17.08.2018 17:50
Ahlat Ağacı Türkiye'nin Oscar Adayı Oldu

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi Ahlat Ağacı, 91. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin "Yabancı Dilde En İyi Film" adayı olacak.


91. Oscar ödül töreni şimdiden büyük merakla beklenirken, törenin en heyecanlı kategorilerinden "Yabancı Dilde En İyi Film" ödülü için de pek çok ülkeden adaylar açıklanmaya başladı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile çeşitli temsilcilerden oluşan 17 kişilik seçici kurul bu yıl Oscar Ödülleri'nde Türkiye'yi temsilen Nuri Bilge Ceylan'ın Ahlat Ağacı filminin katılımını uygun buldu. Altın Palmiye ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın 71. Cannes Film Festivali'nin seçkisinde de yer bulan dram filmi, Ceylan'ın vizyonda en rağbet gören filmi oldu. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin aynı kategoride adayı, büyük beğeni toplayan Can Ulkay filmi Ayla olmuştu. Ayla, Oscar yarışında son dokuz film arasına kalamasa da Almanya'nın adayı olarak Fatih Akın, In The Fade filmiyle Oscar için yarışmış, ödülü Şili filmi A Fantastic Woman kazanmıştı. Ülkemizde 1 Ekim 2017 – 30 Eylül 2018 tarihleri arasında ticari gösterime girmiş olan filmler Oscar adayı olarak Sanatsal Etkinlikler Komisyonu'na başvurabiliyor. Akademi kuralları gereğince filmin, birbirini takip eden şekilde en az yedi gün süre ile vizyonda kalması gerekiyor. 

 

Ahlat Ağacı, üniversiteyi bitirdikten sonra taşradaki memleketine dönen Sinan'ın, yazdığı kitabı bastırmak için gereken parayı bulmaya çalışmasını konu alıyor. Sinan bir yandan para bulmaya çabalarken, diğer yandan da ailesi ve geçmişte tanıdığı insanlarla yüzleşecektir. Ceylan'ın sekizinci uzun filmi olan yapımın kadrosunda Aydın Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Ahmet Rıfat Şungar, Hazar Ergüçlü, Akın Aksu, Ercüment Balakoğlu, Sencar Sağdıç, Serkan Keskin, Tamer Levent, Kadir Çermik ve Bennu Yıldırımlar yer alıyor. 91. Oscar Ödül Töreni 24 Şubat 2019'da düzenlenecek.