Usta Yönetmen Tunç Başaran Hayatını Kaybetti

18.12.2019 17:43
Usta Yönetmen Tunç Başaran Hayatını Kaybetti

Türk sinemasının en bilinen eserlerinden biri olan Uçurtmayı Vurmasınlar filmiyle tanınan ancak Piano Piano Bacaksız, Sen de Gitme, Abuzer Kadayıf, Kaçıklık Diploması, Sinema Bir Mucizedir gibi birçok değerli eserde de yönetmenlik görevi üstlenmiş olan Tunç Başaran, doku kanserine yenik düşerek yaşamını yitirdi.

 

Usta yönetmenin sinema kariyer Memduh Ün sayesinde başlamıştı. Lütfi Ömer Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi Türkiye Sineması için büyük önem taşıyan isimlerle birlikte çalışarak yerini daha da sağlamlaştıran Başaran’ın sinemaya adım attığı filmin adı Hayat Kavgasıdır. Daha sonra ise aslen bir tiyatro oyunu olan Borusunu Öttüren'i beyaz perdeye uyarlayan Orhan Kemal ile birlikte çalışarak hılı adımlarla yükselişe geçen yönetmen bir dönem reklam sektörüne geçiş yaptı ve yıllarca sinema sektörüne dönmedi. 

 

Tunç Başaran, “Uçurtmayı Vurmasınlar” filmi ile İstanbul Film Festivali'nde En İyi Film ödülü kazanmakla kalmamış bir de En İyi Yabancı Film kategorisinde Oscar aday adayı olmaya hak kazanmıştır.