Ennio Morricone 91 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

07.07.2020 15:53
Ennio Morricone 91 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

Efsanevi besteci Ennio Morricone, geçtiğimiz gün Roma’da hayata gözlerini yumdu.

Unutulmaz birçok filmin müziklerini yapan Morricone, geçtiğimiz sonbaharda rahatsızlıklarından dolayı tedavi olmaya başlamıştı. Ancak ünlü müzisyen 6 Temmuz 2020 tarihinde evinde vefat etti.

Western filmlerinin müzikleri ile ünlenen Morricone, başka film türleri için de birçok eser ortaya koydu. Kariyeri boyunca 500’den fazla esere imza attı. 1961 yılında “The Fascist” filmi ile başlayan kariyeri, 1964 yapımı Western klasiği “A Fistful Of Dollars” ile devam etti. Bu ikonik besteyle büyük bir çıkış yakalayan, Morricone, bestedeki katmanlar nota genişliği ile büyük bir başarı yakaladı. 1965’te “For A Few Dollars More” ve 1966’da “The Good, The Bad And The Ugly” filmlerinin müziklerini de yapan Morricone, özellikle “The Good, The Bad And The Ugly” filmi müziği ile “Spaghetti Western” türü filmlerin müziklerinin temelini atmış oldu. Aynı filmin bir diğer müziği olan “The Ectasy Of Gold” şarkısı gelmiş geçmiş en iyi bestesi olarak nitelendirildi.

1968’de “Once Upon A Time In The West” filmi ile Western filmlere geri döndü. Western türünde önemli eserler verse de zaman ilerledikçe Hollywood yapımları için de önemli eserler yaptı. 1978’de “La Cage Aux Folles” film müziklerine imza attı. 1979’da Terrence Malick’in yönettiği “Days Of Heaven” filminin müzikleri ile iki dalda Oscar’a aday oldu. Telli enstrümanlarla beste yapmayı sevse de en beğenilen bestelerinden biri, daha ritmik ve karanlık bir beste olan John Carpenter’ın “The Thing” filmi için yaptığı bir parça oldu.

1987’de “The Untouchables” filmi müzikleri ile üçüncü Oscar adaylığını yaşadı. 1988’de ise ikonikleşen bir film olan “Cinema Paradiso”nun müziklerine imza attı. 2007 yılında Clint Eastwood’un elinden Oscar ödülünü alan Morricone’nin besteleri çoğu zaman Quentin Tarantino’nun filmlerinde de kullanıldı. Klasik eserleri “Kill Bill”, “Death Proof”, “Inglourious Basterds” ve “Django Unchained” gibi filmlerde kullanıldı. Morricone, 2016 yılında “The Hateful Eight” filminin müziklerine de imza attı.

Sinema tarihine inkar edilemeyecek bir etki bırakan Morricone, eserleri ile hatırlanmaya devam edecek.