Mutlaka İzlemeniz Gereken Harrison Ford Filmleri!

Harrison Ford bugün 81 yaşında!

Harrison Ford hiç şüphesiz Hollywood'un en ikonik oyuncularından. Sinemanın Han Solo'su, Indiana Jones'u ve Rick Deckard'ı olarak unutulmazlar arasına giren Ford, kendine has tavırlarıyla da oldukça sevilen bir sima. Gençliğinde istediği gibi oyunculuk rolleri kapamayınca geçinmek için marangozluk yapan Ford'un hayatı, George Lucas ile tanışması ile değişti. "Gençlik Yılları" (American Grafitti) ile oyunculuğa geri dönen Ford, "Yıldız Savaşları" (Yıldız Savaşları) serisindeki Han Solo karakteri ile tüm dünyada ün kazandı. Oyuncunun geçtiğimiz haftalarda da Indiana Jones karakterine döndüğü, serinin 5. filmi "Indiana Jones ve Kader Kadranı" (Indiana Jones and the Dial of Destiny) ile Ford tekrar seyirci ile buluştu.

Harrison Ford'un doğum günü şerefine biz de oyuncunun en sevdiğimiz filmlerini derledik.

Keyifli seyirler!

1. Kaçak

Orijinal İsmi: The Fugitive

Süre: 131dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim
Yönetmen: Andrew Davis
Senarist: Jeb Stuart , David Twohy
Yapımı: 1993 - ABD

Chicago Memorial Hastanesi’nde saygıdeğer bir cerrah olan Doktor Richard Kimble, Chicago şehrinin ABD başkanı George W. Bush kadar zeki! polisleri tarafından karısını öldürmekle suçlanmaktadır. Dr. Kimble bunu reddetmekte, karısını tek kollu bir adamın öldürdüğünü söylemektedir, fakat deliller aleyhinedir. Mahkemeye çıkarılan Dr. Kimble suçlu bulunur ve zehirli iğneyle öldürülmesine karar verir. Dr. Kimble öldürüleceği yere nakli sırasında onunla beraber nakledilen diğer mahkumların kaçış entrikaları sayesinde kurtulur ve kaçar. Kimble’ın hedefi karısını öldürdüğünü söylediği tek kollu adamı bulmaktır. Ancak Kimble’ın işi kolay değildir; çünkü peşinde fazlasıyla inatçı bir dedektif olan Samuel “Sam” Gerard vardır. Kimble hem tek kollu adamı bulup cinayeti onun işlediğini kanıtlamak hem de bu süre zarfında dedektif Gerard’a yakalanmamak zorundadır.

2. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

3. Sessiz Düşman

Orijinal İsmi: The Devil's Own

Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Alan J. Pakula
Yapımı: 1997 - ABD

Biri kaderin tuzağına düşmüş, diğeri görevine tutkuyla bağlı iki adam. Ve onlar uğruna yaşamayı, savaşmayı hatta ölmeyi göze aldıkları bilinmezin ne olduğunu keşfetmek üzereler.

4. Altı Gün Yedi Gece

Orijinal İsmi: Six Days Seven Nights

Süre: 102dk
Yönetmen: Ivan Reitman
Senarist: Michael Browning
Yapımı: 1998 - ABD

Biri evli bir erkek, diğeri ise evlilik hazırlığı içinde olan bir kadının uçakla adaya düştükten sonra başlarından geçen macera ve aşk öyküsünü anlatan çok güzel bir film.

5. Tehlikeli Saatler

Orijinal İsmi: K-19: The Widowmaker

Süre: 138dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Savaş , Tarih
Yönetmen: Kathryn Bigelow
Yapımı: 2002 - Almanya , ABD , İngiltere , Kanada , Rusya

Gerçek bir olayı konu alan film, Rusya'nın ilk nükleer denizaltısı olan K-19'un, 1961'de Kuzey Atlantik'teki ilk yolculuğunda reaktöründe oluşan arıza sonucu yaşananları dramatik bir dille işliyor. Korkunç bir felaket oluşmasını engellemek için mürettebat, tecrübeli kaptanlarının yönetimiyle hayatlarını feda etmek pahasına olası bir nükleer savaşı engellemeye çalışırlar. 

6. Yıldız Savaşları Bölüm IV: Yeni Bir Umut

Orijinal İsmi: Star Wars Episode IV: A New Hope

Süre: 125dk
Yönetmen: George Lucas
Senarist: George Lucas
Yapımı: 1977 - ABD

Luke Skywalker amcası ve teyzesiyle tarım işinde uğraşmaktadır. Ne kadar Akademi'ye katılıp "jedi" olmak istese de amcası buna karşı çıkmaktadır. Bu arada şeytani bir imparator galaksiyi ele geçiriyor ve "Ölüm Yıldızı" denilen, gezegenleri yok edebilecek güce sahip olan bir gemi yapıyor. Direnişçilerin başı olan Prenses Leia bu geminin planlarını ele geçiriyor ve R2-D2 (Kenny Baker)'nun içine koyuyor. Bu planların Obi-Wan Kenobi'ye ulaşması gerekiyor. R2-D2 önce Luke Skywalker'la karşılaşıyor ve birlikte Obi-Wan Kenobi'yi buluyorlar. "Ölüm Yıldızı"nı yok etmek için Han Solo ve Prenses Leia'yla birlikte imparatora savaş açıyorlar.

Harrison Ford'a dünya çapında ün getiren "Yıldız Savaşları" serisinin Han Solo'lu diğer filmlerini de buraya eklemesek olmaz: 

"Yıldız Savaşları Bölüm V: İmparatorun Dönüşü"

"Yıldız Savaşları Bölüm VI: Jedi'ın Dönüşü"

"Yıldız Savaşları Bölüm VII: Güç Uyanıyor"

7. Indiana Jones Kutsal Hazine Avcıları

Orijinal İsmi: Indiana Jones And Raiders of The Lost Ark

Süre: 115dk
Tür: Aksiyon , Macera
Yönetmen: Steven Spielberg
Yapımı: 1981 - ABD

Klasikleşmiş macera ve komedi Indiana Jones serisinin 1981 yılında çekilmiş ilk filminde Arkeolog Dr. Indiana Jones, 10 Emirin sırrını çözecek olan "Ark of The Conenant"'ı bulmak için yola çıkar. Nazi Almanyasını yöneten Hitlerde bu Ark'ın peşindedir. Indiana ile Alman Ajanlarının karşılaşacağı bu macera Nepal den Kahireye kadar uzanacaktır.

Bu unutulmaz serinin son filmi "Indiana Jones ve Kader Kadranı" vizyondayken onu ve serinin diğer filmlerini de buraya ekleyeleim:

"Kamçılı Adam"
"Indiana Jones: Son Macera"
"Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı"

8. Regarding Henry

Orijinal İsmi: Regarding Henry

Süre: 108dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Mike Nichols
Senarist: J.J. Abrams
Yapımı: 1991 - ABD

Hali vakti yerinde, çok başarılı bir avukat bir soygun sırasında beynine bir kurşun yer ve bütün kişiliği, bu korkunç olay ardından değişir. Hafızası sıfırdır. Karısı onu fazla sevmese de, tüm kalbiyle tedavisini üstlenir.

9. 42

Orijinal İsmi: 42

Süre: 128dk
Tür: Dram
Yönetmen: Brian Helgeland
Senarist: Brian Helgeland
Yapımı: 2013 - ABD

1947'de Jackie Robinson, Brooklyn Dodgers ile sözleşme imzaladığında modern çağda Major League Baseball'da oynayan ilk Afrikalı-Amerikalı oldu ve bu süreçte önemli ölçüde ırkçılıkla karşı karşıya kaldı. "42" filmi, Jackie Robinson bu süreçte yaşadıklarına odaklanıyor.

10. Extraordinary Measures

Orijinal İsmi: Extraordinary Measures

Süre: 105dk
Tür: Dram
Yönetmen: Tom Vaughan
Yapımı: 2010 - ABD

John ve Aileen Crowley çiftinin iki çocuğu da az rastlanır bir genetik bozukluğa sahiptir. Crowley çifti çocuklarının hayatını kurtarmak için öncelikle kendilerine yardım edecek bir doktor bulmak zorundadır.