Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Fatih Akın Filmi

25 Ağustos 1973 doğumlu yetenekli yönetmen, senarist, oyuncu ve yapımcı Fatih Akın, bugün 50 yaşına giriyor!

1995 yılında ilk kısa filmi "Du bist es!" ile Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali’nde izleyici ödülü alın Akın, Sibel Kekilli ve Güven Kıraç gibi isimlerin de yer aldığı 2004 yapımı "Duvara KarşıBerlin Film Festivali'nde Altın Ayı kazandı. Biz de sizler için başarılı yönetmenin izlemeniz gereken filmlerini listedik! İyi seyirler.

1. Paramparça

Orijinal İsmi: Aus dem Nichts

Süre: 106dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Fatih Akın , Hark Bohm
Yapımı: 2017 - Almanya , Fransa , İtalya

Hamburg'da yaşanan bir patlama, Katja'nın (Diane Kruger), hayatını paramparça etmiştir. Hapisteyken evlendiği, eskiden uyuşturucu tacirliği yapmış ancak hapisten sonra kirli işleri bırakmış Kürt kökenli eşi Nuri'yi (Numan Acar) ve oğlu Rocco'yu (Rafael Santana) kaybetmesinin ardından uzun süre kendini toparlayamayan kadın, yas döneminden sonra hukuk mücadelesine başlar.

2. Elveda Berlin

Orijinal İsmi: Tschick

Süre: 93dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Fatih Akın , Hark Bohm
Yapımı: 2016 - Almanya

Zengin, ancak birbiriyle doğru düzgün iletişimi olmayan bir ailenin çocuğu olan 14 yaşındaki Maik (Tristan Göbel), yaz tatilini tek başına geçirmek zorunda kalmıştır, nitekim babası bir iş yolculuğuna çıkmış, annesi ise alkol tedavisine alınmıştır. Sınıflarına sonradan gelmiş göçmen Andrej Tschick (Anand Batbileg) bir gün çalıntı bir Lada Niva ile kapısına gelir. Maik ilk başta tereddüt etse de yeni arkadaşıyla yolculuğa çıkmayı kabul eder. Berlin'den başladıkları bu yolculukta hiç hayal edemedikleri olaylarla karşılalıp biraz daha büyüyeceklerdir. Fatih Akın'ın yönettiği Tschick, Alman yazar Wolfgang Herrndorfs'un 30 ülkede basılan ve 2 milyondan fazla satan aynı adlı çok satan kitabından uyarlandı.

3. Cennetteki Çöplük

Orijinal İsmi: Garbage In The Garden Of Eden

Süre: 85dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Fatih Akın
Yapımı: 2011 - Almanya

Türkiye'deki Karadeniz köylerinden olan Çamburnu köyünü hükümet yıllardan beridir çöp depolama alanı yapmak istiyor. Buna karşı sonuna kadar mücadele ediliyor.

4. Aşka Ruhunu Kat

Orijinal İsmi: Soul Kitchen

Süre: 99dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Fatih Akın
Yapımı: 2009 - Almanya , Fransa , İtalya

Genç restoran sahibi Zinos'un (Adam Bousdoukos) peşini şanssızlık bırakmamaktadır: kız arkadaşı Nadine (Pheline Roggan) yeni bir iş için Şangay'a taşınır. Kendisi kaza sonucu omurlarındaki diskleri sakatlar ve yeni bir ahçı (Birol Ünel) işe aldığından beri kalan tek tük müşterisi de kaçar. Ama restoranı yeni bir konsepte soktuktan sonra gelip giden 'meşhurların' sayısı artar. Buna rağmen Zinos aşkının peşinden, Nadine için Şangay'a gitmeye karar verir ve işini kardeşi Illias'a (Moritz Bleibtreu) bırakır. Ama bunun iyi bir fikir olmadığı ortaya çıkar. Illias dükkânı bir emlakçıya (Wotan Wilke Möhring) satar. Nadine ise kendine yeni bir erkek arkadaş bulmuştur. Zinos dükkanını geri almanın son bir yolu olduğunu öğrendiğinde, Soul Kitchen'ı kurtarmak için her şeyini ortaya koyar.

5. Seni Seviyorum New York

Aralarında Fatih Akın'ın da bulunduğu on iki birbirinden değerli yönetmenin ve içinde Uğur Yücel'in de olduğu geniş oyuncu kadrosuyla Paris, Je T'Aime tarzındaki filmi heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyoruz. New York'un beş ayrı bölgesinde değişik, evrensel temalı aşk hikayelerine konu oluyor. Paris Je T'Aime'in üstün başarısı, bu filmi gölgede bırakamayacağı kesin.

6. İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek

Orijinal İsmi: Crossing the Bridge: The Sound of İstanbul

Süre: 90dk
Tür: Belgesel , Müzikal
Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Fatih Akın
Yapımı: 2005 - Almanya , Türkiye

Fatih Akın’ın yazıp yönettiği “Köprüyü Geçmek: İstanbul Hatırası”; içinde yaşadığımız İstanbul’u, her gün dolaştığımız fakat farketmediğimiz sokakları, mekânları çarpıcı bir anlatımla gösteriyor, duymadığımız sesleri dinletiyor. İstanbul’un gerçek ruhunu, sesini ortaya çıkarıyor. 

7. Kebab Connection

Orijinal İsmi: Kebab Connection

Süre: 96dk
Tür: Aksiyon , Komedi , Romantik
Yönetmen: Anno Saul
Yapımı: 2004 - Almanya

Bruce Lee hayranı olan türk genci İbo'nun, alman kung fu filmi çekmek istemesi ve daha sonra kız arkadaşının hamile olduğunu öğrenmesiyle işlerin karışmasını konu alan eğlenceli filmin yönetmenliğini Anno Soul yapmıştır.

8. Duvara Karşı

Orijinal İsmi: Gegen die Wand

Süre: 117dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Fatih Akın
Yapımı: 2004 - Almanya , Türkiye

Almanya'da yaşayan 40'lı yaşlarındaki Cahit ile genç Sibel intihardan vazgeçmiş 2 insandır. Psikoloğunun yardımıyla sorunlarını bir nebze de olsa yenmeyi başaran Cahit, Sibel'e yardım etmek ister. Sibel'se çıkış yolunu evlilikte arar ve eşi doğru dürüst tanımadığı Cahit olur. Aynı evde yaşamaya başlayan Cahit ve Sibel arasında kaçınılmaz bir yakınlaşma başlar.

9. Solino

Orijinal İsmi: Solino

Süre: 120dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Ruth Toma
Yapımı: 2002 - Almanya , İtalya

Gigi ve Giancarlo'nun babaları Romano ve anneleri Rosa, Apulia’daki evlerini terk edip Almanya’ya taşınmaya karar verirler. Duisburg’un gelişmekte olan tekdüze endüstriyel kesiminde mahallenin ilk pizza dükkanını açarlar. Romano, restorant sahibi rolüne kolayca alışır fakat Rosa ülkesini özlemektedir ve özlemi yıllar geçmesine rağmen dinmek bilmez. Oğulları Gigi ve Giancarlo ise içine girdikleri yeni sosyal ortamda buldukları özgürlüğün tadını çıkarırlar. İkisi de, aynı kadına aşık olunca araları açılır ve Gigi annesiyle Solino’ya dönmeye karar verir.

10. Kısa Ve Acısız

Orijinal İsmi: Short Sharp Shock

Süre: 100dk
Tür: Dram , Suç
Yönetmen: Fatih Akın
Senarist: Fatih Akın
Yapımı: 1998 - Almanya

Cebrail, Almanya’da yaşayan ve hapisten yeni çıkmış genç bir Türk göçmenidir. Hapishane Cebreail için dayanılması zor ancak öğretici bir tecrübe olmuştur. Kararı kesindir; her türlü yasadışı işten uzak duracaktır. Cebrailin yakın arkadaşları da kendisi gibi göçmendir. Yunanistanlı Costa hırsızlığı meslek edinmiştir. Sırp Bobby ise gözünü çok daha ciddi işlere dikmiştir; uyuşturucu pazarlayacaktır. Bobby’nin sevgilisi Alice ile Cebrail arasında ise önüne geçilemeyen bir yakınlık yaşanmaktadır. Bobby Arnavut bir mafya lideriyle bağlantıya geçer ve onun adına bazı pis işler çevirir. Başlarda işler iyi gidiyor gibi görünür ancak bir gece Bobby kendisine verilen bir görevi başaramaz ve elindeki tüm malı çaldırır. Artık ne Bobby ne de arkadaşları güvende değildir. Cebrail, Bobby’nin başlarına açtığı sorunu temizlemek zorundadır. Üç arkadaş, dostluklarını hayatlarıyla test etmek durumundadırlar. En ufak hatalarında Hamburg sokakları kana bulanacaktır.